fallback

Съвкупното богатство на българските домакинства е 165 млрд. лв.*

Очаква се през следващите две години богатството на домакинствата да продължи да се увеличава

11:34 | 24.04.08 г.

Съвкупното богатство на българските домакинства е около 165 млрд. лв. в началото на 2008 г., сочат данните от новия доклад на Industry Watch „Богатство на домакинствата в България, първо тримесечие на 2008“, представен на пресконференция днес.

Под съвкупно богатство анализаторите разглеждат сбора от финансово богатство и реално богатство.

Като финансово богатство са определени парите в брой, банкови депозити, инвестиции в акции и други ценни книжа, пенсионни спестявания, инвестиции в колективни инвестиционни схеми и животозастрахователни продукти.

Тук не са включени чуждестранна валута, държана в брой, банкови депозити в чужбина, ценни книжа на чуждестранни борси или инвестиции в чуждестранни инвестиционни схеми.

Финансовото богатство, по оценката на Industry Watch, към първото тримесечие на 2008 достига 31,3 млрд. лв. То отбелязва ръст от 28,5 на сто спрямо същия период на 2007 – значително по-голям от инфлацията и от ръста на заплатите.

Като се приспадне задлъжнялостта на домакинствата, нетното финансово богатство е около 23 млрд. лв. и отбелязва годишен ръст от около 20 на сто.

Реалното богатство включва общата площ и пазарна цена на градските жилищни имоти. В него не са включени жилищни имоти в селата, земеделска земя, движими вещи и ценности.

Общата стойност на жилищата в българските градове достигна 68,5 млрд. евро в началото на 2008 г., сочат данните.

Прогнозата на анализаторите за следващите две години е финансовото богатство да нараства с относително бързи темпове. Очаква се българските домакинства ще насочват все по-голяма част от спестяванията си към инструменти, носещи по-висока доходност. Анализаторите не очакват сътресения на пазара на масови жилища (не луксозни и не ваканционни) и според тях реалното богатство ще продължи да се увеличава.

Структура на финансовото богатство

Наблюдава се известна трансформация в активите на населението – спрямо предходното тримесечие банковите депозити нараснаха за сметка на акциите и вложенията във взаимни фондове, посочват анализаторите

Българските домакинства са по-консервативни при управлението на богатството си и държат 85% от средствата си в нискорискови и нискодоходни спестявания като депозити и банкноти, като през първото тримесечие на 2008 г. първите формират 62,8% от общото финансово богатство. На годишна база техният ръст се стабилизира на около 30% годишно. Тенденцията е към подобряване на условията по депозитите и поява на нови депозитни продукти.

Делът на парите в брой намалява от 24,1% през 2007 г. до 22,3% през първото тримесечие, което се тълкува като повишено доверие в банковата система и вероятно отразява процес на свиване на сивата икономика.

Държавните ценни книжа губят значимост за населението, като съставят 0,1% от богатството спрямо 1,8% през 2000 г.

Инвестициите в акции също се свиват. През първото тримесечие на годината те формират 4,5% от финансовото богатство на домакинствата, докато през 2007 г. делът им е бил 5,6%. През 2000 г. той е бил 0,4 на сто.

Активите в пенсионни фондове нарастват до 8,1% от 7,6% през миналата година и 1,4% през 2000 г.

Активите във взаимни фондове формират 1,1%, а нетните технически резерви по животозастраховането – 1,2%. При последните има голям потенциал за ръст предвид плановете на редица чуждестранни компании да навлязат на българския пазар, коментира при представянето на доклада Красен Йотов, икономист в компанията.

Основни източници на данни са БНБ, КФН, БФБ, НСИ, взаимните фондове и полеви проучвания на изследователската компания. Някои от данните са предварителни.

*Актуализирано към 12:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 08.09.22 г.
fallback