fallback

Освен министри, сменят и имена на министерства. Следват агенциите

Предстоят и промени, свързани със съкращаване на броя на заместник-министрите и на заместник-областните управители

10:12 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ще бъдат сменени наименованията на две министерства, заяви министър-председателят Сергей Станишев по време на изказването си в началото на днешните дебати в Народното събрание, свързани с предвидената смяна на министри.

Министерството на земеделието и продоволствието вече ще се нарича Министерство на земеделието и храните, а Министерство на държавната политика при бедствия и аварии се прекръства Министерство на извънредните ситуации. По думите на Станишев новите названия изразяват по-ясно същността на работата на двете министерства.

Относно смяната на четиримата министри – на вътрешните работи, на отбраната, на земеделието и на здравеопазването – премиерът посочи, че „в тези министерства е свършена много работа, но е необходимо да се направи много повече, за да се решат конкретни проблеми“.

Относно МВР Станишев посочи, че там са необходими задълбочени и радикални реформи, за да се възвърне доверието на хората в системата.

Във връзка със здравеопазването министър-председателят смята, че досегашният министър Радослав Гайдарски е „направил много за затягането на финансовата дисциплина в болниците, но са необходими реформи, за да има по-качествени здравни услуги“.

Министърът на отбраната се сменя заради необходимостта от по-активна социална политика в това министерство, където са направени много съкращения на служители и предстоят нови.

Създаването на пост на вицепремиер, координиращ изразходването на средства по структурните фондове от ЕС, по думите на Станишев е „много важен знак към европейските ни партньори за решимостта на страната за прозрачно и ефективно изразходване на средствата от фондовете, още повече че Меглена Плугчиева е добре позната в ЕС“, включително и като посланик в Германия, каквато е последната й длъжност.

Фигурата на новия министър на земеделието пък Станишев коментира с това, че е „силно експертна“.

В заключение премиерът посочи, че с настоящите промени в кабинета, които предстои да бъдат гласувани от парламента в края на днешното заседание, „коалицията е показала, че може да намери работещи ефективни решения“. В близките дни ще бъдат преразгледани функцията и структурата на държавните агенции и по всяка вероятност ще бъдат направени промени и в тях. Предстоят и промени, свързани със съкращаване на броя на заместник-министрите и на заместник-областните управители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:02 | 11.09.22 г.
fallback