fallback

Агнешкото стига 20 лв. за Великден

Под границата на бедност все още са 34% от домакинствата в страната, което означава около 2,3 млн. души

16:51 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

20 лв. за килограм агнешко по Великден. Това е цената, която търговците очакват по пазарите на страната до края на седмицата. В момента килограм месо върви между 14-16 лв. и въпреки високите цени българинът се подсигурява за празника, видя репортер на Dnes.bg.

От КНСБ днес извадиха статистиката и съобщиха, че издръжката на живот е нараснала за 1 година с над 15 %. Границата на бедност пък, базирана на потребителската кошница, която включва 77 стоки и услуги, жизнено важни за физическото оцеляване, е 176 лв. за един човек.

Под границата на бедност все още са 34% от домакинствата в страната, което означава около 2,3 млн. души.

Статистиците на синдиката са изчислили, че за 1 година скокът в цените на хранителните стоки в България е шокиращ и най-голям в сравнение с останалите страни-членки на ЕС, цели 22%.

От хранителните стоки за първото тримесечие на 2008-ма най-много е поскъпнал оризът, следва го олиото, месото и любимите варива на българина – лещата и фасулът.

КНСБ твърди, че за последната година доходите ни са се покачили едва с 10%, което на фона на поскъпването и високата инфлация не се е почувствало от българина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 08.09.22 г.
fallback