fallback

КНСБ: ВМЗ-Сопот ще се приватизира по схемата на Български морски флот

Според синдикалистите първоначално ще се продават 70% от акциите на дружеството, а държавата ще си запази 30% от тях за 5 години

16:19 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Стратегията за приватизация на ВМЗ-Сопот предвижда продажба на дружеството до края на годината или най-късно в началото на 2009 г. „Стратегията сега е при икономическия министър Петър Димитров и все още не е обявена официално, но ние разполагаме с документа по неофициален път“, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов след среща с изпълнителния директор на ВМЗ Иван Иванов и работници. След като министър Димитров одобри стратегията, тя трябва да бъде внесена в МС и в парламента.

Според синдикалистите стратегията предвижда приватизация по схемата на Български морски флот – първоначално се продават 70% от акциите на дружеството, а държавата си запазва 30% от тях за 5 години. След изтичането на срока, ако купувачът е изряден, може да придобие и останалия дял от акциите, обясни зам.-председателят на КНСБ Николай Ненков.

Не е ясно дали ще има плащане срещу компенсаторни инструменти. Първоначалните планове за приватизацията на БМФ предвиждаха заплащане и с компенсаторки, но впоследствие тази възможност беше отменена.

Ръководството на КНСБ ще инициира среща с министрите на финансите и на икономиката Пламен Орешарски и Петър Димитров и с премиера Сергей Станишев за решаването на някои от проблемите на завода. Половината от брутната печалба на ВМЗ ЕАД отива в републиканския бюджет, а това пречи да се отделят средства за погасяването на задълженията и за обновяването на дружеството. На срещата с министрите ще искаме това да отпадне, както и да се разсрочат във времето дълговете на дружеството и да се отблокира списъкът за продажба на над 30 обекта от неоперативните активи, които са източник на свежи пари, каза Христов.

Започнало е подобряване на ситуацията във ВМЗ, като от средата на 2006 до декември 2007 г. са погасени 19 млн. лв. дългове и сега те възлизат на около 78 млн. лв. Има подписани доста външнотърговски договори, които да гарантират поне година и половина заетост за близо 4000-те работници. Има и оферти за последващи поръчки, уточни Ненков.

“Сериозни български купувачи за ВМЗ-Сопот няма. Потенциалният купувач трябва да се е доказал в производството и реализацията на специална продукция, а такъв български инвеститор няма. Иначе има интереси от чужбина към приватизацията на оръжейницата”, каза още Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
fallback