fallback

Железопътна инфраструктура инвестира 580 млн. евро в 4 проекта до 2013 г.

Най-мащабен е проектът за модернизацията на жп линията Видин-София, за която са предвидени 320 млн. евро

17:20 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) ще реализира проекти по Оперативна програма „Транспорт” на Европейския съюз на обща стойност 580 млн. евро за периода до 2013 г., съобщиха от компанията. Проектите за железопътна инфраструктура представляват близо 29% от общия бюджет на ОП „Транспорт”.

Основните проекти, чиято реализация предстои са модернизация на жп линията Видин - София, електрификация и реконструкция на жп линия Пловдив – Свиленград - турска граница, модернизация на жп линия София – Пловдив, модернизация на жп линия София - Перник – Радомир.

Най-мащабен е проектът за модернизацията на жп линията Видин - София, за която са предвидени 320 млн. евро. Целта е след реализирането на проекта времето за пътуване от Видин до София да се съкрати с над 2 часа (в момента разстоянието се пътува за около 5 часа и 10 минути), което ще стане благодарение на двойното увеличаване на скоростта на движение до 200 км/час.

За модернизацията на жп линията София-Пловдив ще бъдат инвестирани 120 млн. евро, като плановете са скоростта на движение на влаковете в участъка да достигне 200 км/час. Това ще намали времето за пътуване от София до Пловдив с 1 час, т.е. ще може да се стига за 1 час и 30 минути.

Вчера от ръководството на компанията заявиха, че сред целите им за 2008 г. е времето за пътуване от София до Бургас през Пловдив да бъде съкратено с един час.

НКЖИ ще инвестира 100 млн. евро и в модернизацията на жп линията София – Перник - Радомир, като след увеличаването на скоростта на движение на влаковете от 80 км/час на 200 км/час времето за пътуване ще бъде съкратено почти на половина – до 35 минути. Развиването на тази жп линия е от изключително значение и за облекчаване на автомобилния трафик към столицата.

Реализирането на проекта за електрификация и реконструкция на жп линията Свиленград - турска граница на стойност 35 млн. евро ще съкрати времето на пътуване от 2 часа и 40 минути на 1 час и 30 минути, което ще помогне за развиването на жп превозите на хора и товари от Централна Европа и България към Турция и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
fallback