fallback

Близо 30% работят във фирми с персонал до девет души

За да се справим с недостига на кадри, трябвало да предлагаме атрактивни работни позиции на българските емигранти

13:46 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

В България 26% от хората на наемния труд работят в микропредприятия с персонал до девет души, а 22% - в малки предприятия с персонал от 10 до 49 души, показват данни на Българската стопанска камара, обявени от нейния зам.-председател Дикран Тебеян.

Според него това е една от основните причини, поради които почти половината от наемните работници и служители трудно могат да бъдат включени в продължаващо професионално обучение – заради ограничени финансови възможности на работодателя и трудно осигуряване на заменяемост на обучавания работник за разлика от голямото или средното предприятие.

За да се справим с недостига на квалифицирани кадри, Тебеян предлага държавата да води активна миграционна политика, като разпространява сред българските емигрантски общности информация за предлагани атрактивни работни места и условия за наемане на работа у нас.

„Голяма част от нашите емигранти, особено заминалите през последните години, изпълняват нискоквалифицирана работа и живеят при лоши битови условия. В същото време по данни на Евростат цените на потребителските стоки и услуги в България са средно 2,2 пъти по-ниски от средното равнище в ЕС, особено цените на услугите и на индустриалните стоки. Освен това от 2007 г. се наблюдава бързо нарастване на заплащането на труда - в частния сектор средно с 24%. Действителният размер на заплатите е много по-висок от официално декларирания“, посочва той. 

Още по темата:

България на предпоследно място в ЕС по обучение на кадрите  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 05.09.22 г.
fallback