fallback

Преглед на печата за 22 април

07:53 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Фондът за пенсиите ще се увеличи четири пъти в. Дневник

В т.нар. Сребърен фонд в подкрепа на пенсионната система до края на годината ще се влеят около 670 млн. лв., съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски в понеделник. Миналата година по специална сметка в БНБ бяха заделени 210 млн. лв. за учредяването му, като министърът прогнозира, че до края на тази година сумата ще набъбне до 880 млн. лв. По закон фондът се пълни от 50% от приходите от приватизация, над 10 на сто от бюджетния излишък и постъпленията от концесиите с национално значение.

Част от парите ще дойдат от увеличението на концесионното възнаграждение за експлоатацията на златната мина край Челопеч, за което в края на февруари кабинетът се споразумя с концесионера - канадската компания "Дънди прешъс металс". На среща в понеделник премиерът Сергей Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски са уверили синдикатите, че до края на годината ще започне реалното управление на парите във фонда, които засега са блокирани в централната банка.

Нова формула повишава пенсиите от догодина в. Сега

Всички пенсии ще бъдат преизчислени по нова формула следващата година. "Ще се промени коефициентът, който се полага за всяка година трудов стаж към пенсията. Сега той е 1, обсъждат се варианти да се увеличи на 1.05 до 1.2%", обясни пред "Сега" депутатът от БСП Донка Михайлова. Така всяка година стаж ще носи повече тежест при изчислението на пенсиите. Това е един от начините за увеличение на доходите в третата възраст, обсъждани от БСП. За него има и широк консенсус сред социалните партньори, стана ясно след дискусия за пенсионната система в Ловеч.

Протести срещу строеж зад Руската църква в София в. Новинар

Руски бизнес център ще изникне на мястото на градинката зад Руската църква в самия център на София, алармираха вчера от граждански комитет “Спасение 2000”. Теренът в момента е общинска собственост, има статут на парк, а главният архитект на София Петър Диков е внесъл предложение за преотдаването и строеж на бизнес център, обясни Константин Кисимов, член на комитета.

В момента на ъгъла между улиците “Московска” и “Раковски”, зад Руската църква, има двуетажна сграда, която изпълнява функциите на Дом на Русия в София. В миналото сградата е била руско/съветско посолство. В нея днес се помещават и офиси на руски фирми. Кисимов увери, че има копие от писмото до кмета Борисов, в което собствениците на въпросните фирми искат да им бъде позволено да възстановят проект за "Руски имперски център". Зданието ще бъде голямо и ще отнеме парковото пространство около църквата, каза Кисимов. От комитета заявиха, че ще протестират днес срещу решението на кметството.

Британска компания предлага да строи втори мол във Велико Търново в. Дневник

Британската компания Parkridge предлага да строи втори мол във Велико Търново. Това стана ясно на среща на представители на компанията с кмета Румен Рашев през миналата седмица. Строително-инвестиционната компания Parkridge е притежание на британския милионер Джон Кътс.

При представянето на инвестиционните си намерения от Parkridge са заявили желание да изградят мултифункционален търговски комплекс на площ от 1415 декара във Велико Търново. Кметът Рашев съобщи, че британците ясно са заявили, че градът е инвестиционно интересен за тях. Те са представили свои молове, последният от които тези дни ще бъде открит в Полша. Очаква се инвестицията на Parkridge във Велико Търново да бъде около 30 млн. евро.

И хотелиерите пропищяха от надписани сметки за ток в. Сега

Съюзът на частните собственици в Слънчев бряг обяви война на австрийското електроразпределително дружество ЕVN. Хотелиери и ресторантьори се оплакаха вчера, че сметките им за ток за целия зимен период масово са надписани. Хотел "Колизеум" например, който през зимата не е работил, има да плаща ток около 4000 лв. Собственикът му Веселин Налбантов каза пред "Сега", че през зимните месеци в хотела не са пускали "дори и една крушка". Той няма обяснение откъде се е взела тази сума.

Почти 80% от хотелите и заведенията, чиито собственици членуват в частния съюз "Слънчев бряг", имат подобни оплаквания. Днес те ще поискат официална среща с представителите на ЕVN, за да ги накарат да дадат публично обяснение за случващото се. Вчера от компанията отказаха коментар за вестника.

Синдикатите искат 20% скок на заплатите в. Стандарт

20% скок на заплатите в бюджетната сфера искат синдикатите. Само така, според КНСБ и КТ "Подкрепа", само така можем да се преборим с инфлацията. Говоря за обикновените хора, а не за началниците в държавата, които вземат пари от бордове, каза лидерът на КНСБ Желязко Христов след продължилата повече от два часа среща с премиера Сергей Станишев. Христов и колегата му Константин Тренчев обсъдиха актуализираната управленска програма с домакина на "Дондуков" 1. Синдикатите настояват да се запази съотношението при разпределянето на осигурителната тежест 60% за работодателя и 40 за сметка на работника, а не както правителството предлага 50 на 50. Ще настояваме и за повече прозрачност при приватизационните сделки, както и Станишев да се срещне с тримата потенциални купувачи на "Кремиковци", каза Христов.

"Технос" ще строи завод за асансьори в. Дневник

Софийската компания "Технос", специализирана в производството на асансьори и подемни системи, ще инвестира 5 млн. лв. в изграждане на завод край Ново село, община Велико Търново. За целта фирмата е купила част от бившия селско стопански двор на селото, както и 17 дка в съседство, собственост на земеделската кооперация "Надежда", която е в ликвидация.

За двора софийската фирма е платила 104 хил. лв., като целта е предприятието да има излаз на главния път София - Варна. Порутените сгради и земята са продадени от общинската агенция за приватизация във Велико Търново. Оттам обясниха, че началната цена на имота е била 37 027 лв., като в търга са се включили четирима кандидат-купувачи. В новото предприятие ще бъдат разкрити 200 работни места, заяви представителят на фирмата Николай Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 06.09.22 г.
fallback