fallback

ТЕЦ Варна е произвела със 131 хил. Мвтч ток повече през тримесечието

За 2008 г. ТЕЦ Варна планира да произведе 4,8 млн. МВтч електрическа енергия

11:39 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

ТЕЦ Варна е осигурила за енергийната система на България общо 638 хил. МВтч електроенергия през първите три месеца на 2008 г., което е със 131 хил. МВтч повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от централата.

За 2008 г. ТЕЦ Варна планира да произведе 4,8 млн. МВтч електрическа енергия. Този план, в пълния му обем, най-вероятно няма да бъде изпълнен с оглед на неблагоприятните условия на работа, които определя регулаторът, се казва в съобщението.

ТЕЦ Варна има шест блока с обща инсталирана мощност от 1260 MВт, като три от тях са предназначени за студен резерв и се активират в случай на недостиг на електроенергия в енергийната система на България.

Електроцентралата е в добро техническо състояние. Вече са нормализирани и доставките на въглища. В настоящия момент електроцентралата разполага с около 400 хил. тона въглища и е подготвена за работа на пълна мощност. Въпреки това работи на технологичния минимум – 1 блок, за да бъдат намалени загубите от продажбата на електрическа енергия, настъпили в резултат на цената, определена от регулатора към 1 юли 2007 г., която не покрива производствените разходи, заявяват от централата.

„До този момент не сме получили отговор на молбата ни за корекция на регулираната цена за вътрешния пазар, подадена в ДКЕВР на 18.12.2007 г. Молбата беше подадена с оглед на увеличените цени на суровините на световния пазар и съответното повишение на цените на въглищата, внасяни от Украйна, Русия и Виетнам. Досега загубите достигнаха 20 лв. за всеки МВт, продаден на вътрешния пазар. Стремим се да компенсираме частично загубите си чрез износ в размер на 60 МВт”, съобщи Ян Вавера, председател на борда на директорите на електроцентралата.

Ръководството на ТЕЦ Варна е започнало разработването на проект за изграждане на нов парогазов блок с мощност 880 МВт. Вече е подадено заявление за присъединяване на блока към електроенергийната система на страната и се водят преговори за осигуряване на дългосрочни доставки на газ.

Според предварителните прогнози, размерът на инвестицията ще бъде около 800 евро/кВт, а въвеждането на блока в експлоатация се очаква през 2013 г. Паралелната работа на новия парогазов блок и действащите в момента блокове на ТЕЦ Варна ще зависи от окончателното решение относно рехабилитацията на тези блокове и от определените квоти за въглеродни емисии за периода 2008-2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 02.09.22 г.
fallback