fallback

32 млн. л повече безалкохолни сме изпили през първото тримесечие

Очаква се до в края на годината потреблението на беазлкохолни напитки да достигне близо 1,82 млрд. литра

09:19 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Потреблението на безалкохолни напитки у нас продължава да расте, като през първото тримесечие се е увеличило с 11%, или с 32 млн. литра повече от същия период на предходната година, съобщиха от Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България.

При бутилираните води потреблението се е повишило с 12% или 14 млн. л повече от първото тримесечие на 2007. Консумацията на натурални минерални води е нараснала с 13%, а на водите, предлагани в обществения сектор в галони от 19,4 л - с 7%.

Продажбите на газирани напитки са се увеличили с 9% на годишна база, или с 10 млн. л повече. Засилен е интересът към напитките “лайт”, при които се отчита ръст от 18%. С 12% е нараснала консумацията на напитки тип “кола”, а със 7% - на напитките тип “портокал”. Увеличен е делът на продажбите на напитки в разфасовки от РЕТ по-големи от 2,0 литра.

При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, разтворими и разреждащи се, потреблението за първите три месеца е нараснало с 6%, като при тихите негазирани напитки увеличението е с 8%. Все повече фирми се ориентират към предлагането на продукти с плодово съдържание, на напитки с добавени витамини, а така също на плодови напитки, специално приготвени за деца.

Със 17% се е повишило търсенето на натурални плодови сокове и нектари. Това е с близо 3 млн. л повече от предходната година и се дължи изцяло на продукти, произведени в България.

В групите на напитките “студен чай” и “енергийни&спортни” увеличението за тримесечието е съответно с 34% и с 26%. Голямото разнообразие и атрактивните цени на продукти, пускани на пазара от български производители, предизвикват повишения интерес към тези групи напитки. Те са с най-малък пазарен дял, но с най-изразена динамика на потребление.

Проучванията за първите три месеца дават основания да се очаква потреблението на безалкохолни напитки в края на годината да достигне близо 1,82 млрд. литра, или 240 литра на човек от населението (ръст от 22 л в сравнение с 2007 г.).

В резултат на засиления контрол по въвеждането на системите за безопасност на храните и по спазването на хранителното законодателство броят на фирмите, произвеждащи напитки, продължава да се редуцира. Повече от 270 фирми, които не са покрили стандартите за безопасност на храните, са подали молби за снемане на регистрацията и прекратяване на дейност в периода 2006-2007г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 05.09.22 г.
fallback