fallback

Преглед на печата за 21 април

08:14 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Жеваго купи 20% от дълга на “Кремиковци” в. Стандарт

Константин Жеваго се приближава все повече до "Кремиковци". Украинецът вече е придобил 20% от облигациите на комбината, или книжа на стойност около 65 млн. евро. Той е обявил сделката пред представители на държавата на среща миналия петък, 11 април, точно след вота на недоверие към кабинета. Представители на украинския милиардер са имали среща в Министерския съвет, научи "Стандарт" от запознати. За придобиването на облигациите Жеваго е уведомил по-рано властите ни в писмо, адресирано до премиера Сергей Станишев и министрите на икономиката и финансите Петър Димитров и Пламен Орешарски. В него Жеваго уверява, че е готов веднага да инвестира 100 млн. долара в металургичния комбинат. Държавата не може да помогне на намеренията на Жеваго, защото тя не е собственик на комбината, коментираха за "Стандарт" запознати с хода на разговорите.

Петър Димитров намери нов виновник за поскъпването в. Сега

Поредната нестандартна теза за инфлацията лансира през уикенда министърът на икономиката Петър Димитров. Миналото лято за поскъпването виновни се оказаха румънските туристи, чието присъствие по морето вдигало цените. Сега той обясни инфлацията с увеличените чуждестранни инвестиции. За миналата година те щели да надхвърлят 6.5 млрд. евро. За първите три месеца на 2008 г. пък били двойно повече в сравнение със същия период на м. г. Според Димитров този огромен ресурс увеличава платежоспособното търсене, което пък помпа инфлацията. Но българинът бил компенсиран, защото ръстът на доходите бил 23%, т.е. двойно изпреварвал цените. "България преговаря с ЕК за удвояване на средствата за "Козлодуй", съобщи още Димитров. Досега са отпуснати 350 млн. от обещаните 550 млн. евро.

Двойник на Орешарски за еврофондовете в. Стандарт

Двойник на Пламен Орешарски ще върти еврофондовете. Бъдещият вицепремиер без портфейл трябва да е копие на финансовия министър - политически независим и по немски дисциплиниран. Това съобщиха за "Стандарт" депутати от преговарящите екипи на БСП, НДСВ и ДПС. Вицето не трябва да е приближен до нито една от трите управляващи партии, както е Орешарски. Совалките за новото правителство продължиха до малките часове снощи. За всеки от постовете премиерът Сергей Станишев предложи на партньорите си по 3 имена. А за вицето по европарите - дузина. Вчера за мястото се завъртяха имената на Красен Станчев, Александър Божков, Стефан Софиянски, Миглена Плугчиева и дори Пламен Панайотов. От "Позитано" обаче отрекоха. Но подхвърлиха, че е възможно самият Орешарски да поеме и този пост.

Сметната палата прати пътния фонд на прокурор в. Сега

Сметната палата е изпратила на прокуратурата свой одит на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", защото са установени данни за престъпления. Това обясни пред "Сега" шефът на Сметната палата Валери Димитров. Одиторите са направили две проверки - на финансовото управление на фонда от 2006 г. насам и на ефективността на работата по експлоатацията и ремонта на пътищата от републиканската пътна мрежа. На прокуратурата е изпратен доклад по първата проверка, защото в нея са установените данни за престъпление. Димитров отказа да даде информация за какви нарушения става въпрос, нито кой е извършил престъпление, тъй като законът му забранява. Той само уточни, че одитите не са предизвикани от скандалите около бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев.

Започва "наддаването" за цените на тока от юли в. Дневник

След електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания (НЕК) обяви намеренията си да поиска по-високи цени на тока от 1 юли. "Нашите прогнози сочат увеличение с 20-25%", съобщи главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков в интервю пред "Дневник". Според първите експертни изчисления на ЕРП-тата това ще прибави още 10% към искания от тях скок в цената, който варира от 6 до 12 на сто в зависимост от типа потребители на различните компании.

Неотдавна стана ясно, че пак от юли със сигурност парното ще поскъпне заради двете поредни увеличения в цените на природния газ от 1 януари и 1 април. От средата на година се задава и увеличение на тарифите за услугите на ВиК-тата.

Вносът на работна ръка ще става с годишни квоти по региони в. Дневник

България е предложила на Украйна, Молдова и Армения за сключване на спогодби за регулиране на трудовата миграция. Ако има интерес, документите могат да бъдат подписани за два месеца и да започне реален внос на работници, съобщи началникът на отдел "Миграция и свободно движение на хора" в министерството на труда Лиляна Станкова. Очаква се до месец към министерството да заработи съвет по проблемите на трудовата миграция, в който ще влизат работодателските организации и синдикатите. Съветът ще определя годишните квоти за внос на кадри по браншове и региони.

Експертът прогнозира, че при сключени двустранни спогодби наемането на чужденци ще става по-лесно, отколкото е сега. Компаниите ще обявяват изискванията си в Агенция по заетостта тук, а набирането на заявките и пресяването по документи ще става от бюрата по труда в чуждата държава. Чуждият гражданин ще подава в българското посолство зад граница декларация, с която се задължава да се върне в страната си до месец след като трудовият му договор изтече, поясни Станкова. Ако не го направи, ще загуби право да работи занапред в България.

Казанлъшки завод ще преработва лечебни растения в. Новинар

Първият български завод за производство на фармацевтични съставки от растителен произход заработи в Казанлък. Той ще преработва лечебни растения и лекарствени субстанции. В новия завод ще се добиват по 100 тона лекарствени субстанции във вид на сухи и течни екстракти. Те ще се използват за производството на 1 млрд. лекарствени таблетки на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 06.09.22 г.
fallback