fallback

Преглед на печата за 19 април

09:15 | 19.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

"Мудис" смъкна рейтинга на "Кремиковци" в. Сега

Рейтинговата агенция "Муудис инвестърс сървисиз" смъкна с два пункта рейтинга на българския металургичен гигант "Кремиковци". Доскоро той е бил Caa1 и е намален на Caa3, съобщиха вчера от компанията. Лошата оценка идва заради цялостна нестабилност в бранша, слабата ликвидност и готовността на собственика Прамод Митал да продаде фирмата си "Финметалс холдинг", чрез която държи 71% от комбината. Рейтингът е оценка за възможностите на комбината да обслужва задълженията си и говори за кредитоспособността му. Заради натрупани дългове към БДЖ и "Булгаргаз" преди месец производството в комбината бе сведен до производствения минимум. Протестите в комбината заради забавените заплати за февруари и плащанията за храна продължиха и вчера.

Сметната палата настоява за таван върху даренията в. Сега

Да се въведе таван за даренията на партиите от физически и юридически лица, а на свързаните лица да се забрани да прескачат въпросния таван. Това предложи шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров по време на дискусия за финансирането на партиите, организирана от френското посолство. Личното му мнение е, че прагът за юридически лица трябва да е 30 000 лв., а за физически - 15 000 лв. В момента масова практика е големите партии да се даряват с огромни суми чрез фирми със свързани лица, които често надхвърлят 100 000 лв. Това сочат и годишните отчети на формациите, оповестени преди дни. "Големите дарения са кредити, които подлежат на възстановяване чрез властови услуги", смята проф. Димитров. Според него всяка организация трябва да създаде портфейл от дарения от частния сектор. Постъпленията в него да са от малки суми и много на брой. Ако се допусне неограничен размер на даренията, по-големите трябва да се поставят на специален контрол, защото са рискови, предложи още шефът на одитната институция. Той настоя рязко да се увеличи държавната субсидия за партиите, която да покрива по-голямата част от разходите им за издръжка, за да не бъдат зависими от своите спонсори. Според Валери Димитров субсидията трябва да покрива 70-80% от разходите за една предизборна кампания, както е в Унгария. В подкрепа на тази идея се обявиха лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и ковчежникът на ДСБ Юлиан Владов, които присъстваха на дискусията.

Правят летище в Казанлък в. Стандарт

Казанлък ще си има гражданско летище, което ще бъде сертифицирано по международните изисквания за полети. Вече е започнала подготовката за изграждане на съоръжението, съобщи кметът на общината Стефан Дамянов. Летището ще има две писти и една резервна, което ще даде възможност да кацат самолети с до 40 пътници. Предвидено e осъществяването на чартърни полети. По линия на публично-частното партньорство ще се изгради цялостен комплекс, като се запази сегашната баня и се изгради модерен рехабилитационен център. Инвестицията ще надхвърли 50-60 млн. лв. Парите ще се дадат от частния инвеститор. Кьорфишек срещу шефа на “Земеделие” в. Стандарт

Слух изпрати шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков в Софийска градска прокуратура. Според информация, появила се в сайта Mediapool, наследникът на Асен Друмев бил разследван за неправомерно пренасочване на пари по програма САПАРД. Става въпрос за 22 млн. лв., които не били раздадени по мярка "Пазари на производители и тържища", защото част от кандидатстващите фирми се оттеглили. Сумата била пренасочена към други проекти, което според източника на Mediapool е обект на разследването. Няма разследване срещу шефа на "Земеделие" Димитър Тадаръков, заяви за "Стандарт" градският прокурор Николай Кокинов. Прехвърлянето на пари към други мерки е напълно законно, категоричен е и зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Това е традиционна практика, за да могат да се усвоят всички средства по програмата САПАРД. Имаме право да го правим, когато не достигат кандидатите в една мярка. По този начин оползотворяваме сумите, обясни Пейчев. Надявам се, че няма да бъдат открити злоупотреби и няма да се налага да търсим нов шеф на фонд "Земеделие", допълни още Пейчев. За въпросните 22 млн. лева са кандидатствали 17 проекта, 15 от които са одобрени. В крайна сметка е изплатен само един на стойност 2 780 000 лв., защото останалите кандидати са се отказали, обясниха от фонд "Земеделие". Затова парите са били прехвърлени към друга мярка. За това е поискано и разрешение от Брюксел, както изисква процедурата. Решението за това е взето по време на 14-ото заседание на Мониторинговия комитет на програма САПАРД. В него са участвали представителите на Главна дирекция "Земеделие" на ЕК Кай Мортенсен и Стелианос Ваянос, уточниха от земеделското министерство. Средствата са били разпределени по 3 други мерки. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков вече се е свързал с главния прокурор Кокинов за изясняване на случая.

Ставаме център за авточасти в. Стандарт

България може да се превърне в център за производство на автомобилни части на Балканите. Цялото производство може да бъде изнесено за съседните страни. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Резервните части биха се превърнали в добър бизнес, защото в Турция, Румъния и Русия има заводи на големите производители на автомобили. Проблемът обаче е, че в страната ни липсва достатъчно работна ръка. Над половин милион българи работят в чужбина, основно Гърция и Испания. Около 50 000 са студентите, които учат зад граница.

Вицепремиер без портфейл ще пази европарите в. Новинар

Вицепремиер без портфейл ще отговаря за правилното усвояване на европейските фондове. Това решиха в петък на първия етап на преговорите за структурните и персоналните промени в кабинета контактните групи на трите партии от управляващата коалиция. Друга договорка, която е постигната между хората на Симеон, Станишев и Доган, е намаляване броя на заместник областните управители и заместник-министрите, съобщи вчера заместник-шефът на жълтите Милен Велчев. Трите управляващи партии са се разбрали още всички представители на властта в бордовете на търговски дружества с държавно участие да не получават възнаграждения, обясни още той. Най-вероятно вицепремиерът, който ще обгрижва европарите, ще бъде човек на НДСВ, макар че по време на разговорите участниците в срещата са изтъкнали, че търсят "безпартиен експерт". За да получат този пост обаче, хората на Симеон трябвало да се простят с министерството на Гергана Грънчарова. Царят най-вероятно ще запази отбраната и Даниел Вълчев, за когото се застъпил самият Станишев. Премиерът обаче му отнема вицепремиерския пост. Мястото на другия министър на жълтите също не бил особено заплашено, защото, в случай че Николай Василев се върне в парламента, групата на царя трябва да се прости с "някой от силните хора от варненската квота", коментираха депутати. Коалиционната формула 8:5:3 като цяло ще се запази въпреки заканите на премиера Сергей Станишев, че вече няма да има "квоти и пазарлъци", стана ясно от изявление на вицепремиера и външен министър от Коалиция за България Ивайло Калфин.

Задават се масови фалити на месни предприятия в. Новинар

Много български месопреработвателни предприятия могат да фалират в близките година-две и да бъдат изкупени от чужденци. Това прогнозираха вчера за "Новинар" от бранша. Една от причините за това е, че масово наши фирми не са намерили пари за модернизация на предприятията си. Едва след това те могат да произвеждат качествено свинско, предназначено за пазара в ЕС. Фирмите, които не успеят да обновят техниката си до 2009 г., ще бъдат затворени. В момента е в сила забрана да се изнася българско свинско в страни от Европейския съюз. Миналата година Брюксел забрани експорта, тъй като експертите там се съмняваха, че нашето месо може да е заразено с болестта класическа чума. Причината за това беше, че ЕС не разрешава тази ваксина и на пазарите там не се продава свинско от инжектирани прасета. След като забраната влезе в сила и у нас, от Брюксел не бяха сигурни дали българските фермери са намерили алтернативни начини да се справят с болестта. Забраната за износ на свинско може да бъде премахната, ако проверките на евроексперти докажат, че месопроизводителни предприятия взимат достатъчно мерки срещу болестта. Инспекциите започват от юни.

Подробният устройствен план на Паничище е одобрен без екологична оценка в. Дневник

Подробният устройствен план на село Паничище, край което се строи ски-курорта "Паничище - Езерата - Кабул", е одобрен през 2006 г., без да му е направена задължителната екологична оценка. Това съобщиха от коалицията "За да остане природа в България", като се позоваха на документи, предоставени от Регионалната инспекция по околна среда и водите - София. Природозащитниците обявиха, че ще сезират за нарушението всички компетентни органи. Екоактивистите са направили проучване на членовете на гражданското сдружение "Бъдеще за Сапарева баня", което неделя организира митинг в София в подкрепа на проекта "Паничище". Според фирмения регистър един от членовете на управителния съвет на "Бъдеще за Сапарева баня" - Петър Чучуганов, е сред управляващите на фирмата "Рилски имоти", която е собственост на "БИГ София Холдинг". Според сайта на холдинга той притежава десетки хектари земя в района на Сапарева баня и Паничище и има планове за строителство на комплекси там. Около 2/3 (или 1800 дка) от площта на ски проекта "Паничище - Езерата - Кабул" попада на територията на Национален парк "Рила", а останалата част - зоната "Рила-буфер", която отпадна от европейската екологична мрежа "Натура 2000".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 29.08.22 г.
fallback