fallback

Отново нарушения във фонд Републиканска пътна инфраструктура

По посочените процедури още няма окончателно избрани изпълнители и съответно няма платени суми

13:55 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

При провеждането на процедури по избор на изпълнители по два проекта на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” са открити нарушения, съобщиха от Министерството на транспорта.

Нарушенията са открити в резултат на възложената преди около два месеца проверка от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, който разпореди Звеното за вътрешен одит към министерството да направи проверка във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” на стартиралите тръжни процедури за два пътни проекти, предвидени за финансиране от оперативна програма „Транспорт”:

Става въпрос за процедурите по избор на изпълнител на строителство и на консултант за обект „Доизграждане на АМ „Хемус”, с участък СОП-пътен възел „Яна” от км.0+000 до км. 8+460”, както и на изпълнител на строителството и на консултант за обект „Път Е – 85 (І-5) „Кърджали – Маказа”.

След анализ на окончателния доклад от проверката, управляващият орган на оперативна програма „Транспорт” (т.е. Министерството на транспорта) е определил за нецелесъобразно финансирането на приключилите процедури заради констатирани пропуски и нарушения при провеждането им.

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, в качеството си на възложител, следва да прецени своите по-нататъшни действия.

От Министерството на транспорта коментираха за Investor.bg, че по посочените процедури още няма окончателно избрани изпълнители и съответно няма платени суми. В правомощията на ръководството на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” е да прецени, според същността на нарушенията, дали те могат да бъдат отстранени в хода на процедурите или процедурите по избор да бъдат проведени отново. При втория вариант пък трябва да се прецени и дали да бъдат допуснати до участие настоящите участници в конкурса.

През януари от ЕК поискаха спиране на плащанията от структурните и предприсъединителните фондове по проекти на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" поради съомнения в корупция и конфликти на интереси при тогавашния директор на фонда Веселин Георгиев, който в началото на февруари подаде оставка. Приключилата пък в края на февруари проверка от органи на министерството на финансите не констатира съществени нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 26.08.22 г.
fallback