fallback

Арселор Митал потвърди интереса си за закупуване на 71% от Кремиковци*

На този етап обаче сделка все още няма

15:03 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Представител на експертна група от кандидат-купувачи на Кремиковци от Арселор Митал е заявил пред журналисти, че компанията е потвърдила интереса си към покупка на 71 на сто от дружеството пред министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщи БТА.

Представителят е отказал да се представи.

Тази сутрин на среща с Петър Димитров експертите са обсъдили тежката, по думите на единия от техните представители, ситуация в комбината. Те са заявили, че имат възможност да се справят с нея, каза екпертът.

Обсъден е бил също и начинът за продажба на комбината. По думите на експерта, на този етап сделка няма.

По време на срещата ръководителят на работната група от Арселор Митал, оторизирана да води преговорите за Кремиковци, Майкъл Вурт е представил пред Петър Димитров компанията. Министърът от своя страна е декларирал пред работната група готовността на държавата да съдейства на новия собственик за решаването на проблемите в комбината, ако се реализират конкретни стъпки за изпълнението на плана за жизнеспособност и на екологичните мерки. 

"По информация на представителите на държавата в комбината текущите задължения за заплати продължават да не се изплащат редовно, въпреки подписаното споразумение с оперативното ръководство", е обяснил Димитров и е поискал да се намери форма на гаранция за продължаване на безпроблемната работа на завода до идването на новия инвеститор.

В този контекст е бил обсъждан вариант заводът да бъде взет под наем за няколко месеца до завършването на сделката. Подобен договор за наем обаче може да бъде сключен от мажоритарния собственик, а не от държавата. От Арселор Митал са направили анализ на най-спешните мерки, които трябва да се предприемат.

В началото на месеца от инвестиционната банка Мерил Линч информираха, че са се свързали с около 20 стоманодобивни компании от цял свят, 7 от които са проявили интерес към Кремиковци, като с три от тях преговорите са били най-активни. Като една от тези активни фирми тогава беше посочена именно Арселор Митал.

Днес акциите на комбината поевтиняха с 3,97 на сто до средна цена 16,81 лв. при прехвърлени 33 броя.

*Информацията е допълнена към 15,45 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 28.08.22 г.
fallback