fallback

Неясните реклами на кредити продължават

Само за нарушения при рекламирането на кредити има 9 акта от началото на 2008, предвидената санкция е до 3 хил. лв.

13:28 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Девет акта за нарушения на законодателството при рекламиране на потребителски кредити е съставила Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на 2008 г., съобщиха от комисията.

Някои от банките, които са посочили в рекламните си съобщения лихвен процент или друга цифра, свързана със стойността на кредита, не са информирали потребителите за годишния процент на разходите по кредита (ГПР) и не са посочили представителен пример за стойността му, което е нарушение на законодателството. ГПР представлява сборът от годишната лихва, еднократната комисиона за банката при усвояване на кредита и годишната такса за управление на кредита.

Останалата част от санкционираните банки не са фиксирали ГПР и то остава плаващо, което не позволява на потребителя да изчисли колко ще му струва ползването на кредита, който се рекламира.

На въпрос на Investor.bg за кои банки става въпрос от КЗП заявиха, че не могат да уточнят нарушителите, тъй като те имат право да обжалват съставените им актове и информацията все още не се оповестява официално. Според предвидените в Закона за потребителския кредит мерки след съставянето и евентуалното потвърждаване на актовете (в случай на обжалване) банките подлежат на санкция в размер от хиляда до 3 хил. лв.

Подвеждащи и неясни реклами има както в печатните и електронни медии, включително интернет, така и на външни реклами и съобщения в търговски обекти.

В разгледаните от комисията договори при отпускане на кредит също са открити нарушения. Те са свързани с въвеждането на задължение към потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка, с даденото изключително право на кредитора да тълкува клаузите на договора и с това, че нарушава равновесието между правата и задълженията на двете страни по договора.

Други неправомерни клаузи са тези, при които кредиторът иска от потребителя например при забава на дължимите от него плащания по кредита обезщетение, което надвишава законната лихва. Законната лихва е посочена в ЗПК и тя е в размер на основния лихвен процент, определян периодично от БНБ плюс десет пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 07.09.22 г.
fallback