fallback

КФН одобри промени в наредбата за маржин покупките и късите продажби

Изменени са критериите, на които следва да отговарят финансовите инструменти, които могат да служат за обезпечение при маржин покупки и къси продажби

12:00 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за финансов надзор прие наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на ценни книжа, съобщиха от надзора.

Изменени са критериите, на които следва да отговарят финансовите инструменти, които могат да служат за обезпечение при маржин покупки и къси продажби, както и с които могат да бъдат извършвани къси продажби, с оглед постигането на практическото приложение на наредбата.

Минималният среднодневен обем от ценни книжа, с които са сключени сделки на регулирания пазар за последните 15 сесии, трябва да е не по-малко от 5 000 броя. Среднодневният брой сключени сделки трябва да е поне 30, пазарната капитализация да е не по-малко от 20 млн. лв., и free-float-ът да е минимум 15%. В досегашния вариант на наредбата нямаше изискване за пазарна капитализация и free-float, но минималният праг за изтъргувания обем бе по-висок (10 000 броя средно дневно), а относно ликвидността изискването бе сключените сделки от нито един инвестиционен посредник, за собствена сметка и за сметка на негови клиенти, да не надвишават 20 на сто от общия обем ценни книжа от съответната емисия

С оглед обезпечаване надлежното функциониране на маржин търговията се предвижда в депозитарната институция, в която са регистрирани съответните финансови инструменти, да се откриват и водят отделни сметки, по които да се регистрират финансовите инструменти, предоставени като обезпечение по маржин покупките и късите продажби, се казва още в съобщението.

Регламентира се отделното водене на сметките за маржин покупки от сметките за къси продажби. В случай, че е уговорено между страните по договора, се допуска нетиране между двата вида сметки, както и ползване на излишъка при маржин покупки за целите на късите продажби и обратното.

Едно от измененията в наредбата е, че се регламентира възможност за инвестиционните посредници да дават заеми на свои клиенти за извършване на маржин покупки не само с ценни книжа, които отговарят на определените в наредбата критeрии, както предвиждаше досегашният режим на наредбата, но и с всякакви финансови инструменти. Условие за изпълнение на нареждане за маржин покупка на такива финансови инструменти е предоставяне на първоначално обезпечение в размер не по-малко от 200 % от стойността на маржин заема.

Отпада и ограничението страна по договор за заем и за къси продажби да бъдат само определена категория клиенти. Така посочените договори могат да бъдат сключвани както от професионални, така и от непрофесионални клиенти.

Предстои обнародването на наредбата в Държавен вестник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
fallback