fallback

Преглед на печата за 15 април

07:51 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата и бизнесът в спор за хотелите по курортите

в. Новинар

Презастрояването в морските и зимните ни курорти ще доведе до там, че много скоро страната ни може да стане втора Испания, заяви председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Заради прекалено многото построени хотели по испанската плажна ивица бизнесмените бяха принудени да ги съборят. Според Крушкова не е далеч моментът, когато и българските хотелиери ще трябва да бутат сградите си, тъй като само намаляването на хотелите ще накара туристите да почиват у нас. По думите й близо 1 милион хотелски легла са напълно достатъчни, за да могат да поемат както българските, така и чуждите туристи.

До есента затварят безмитните магазини

в. Новинар

Най-късно до четири месеца ще бъдат затворени всички безмитни магазини по сухопътните ни граници. Това съобщи вчера шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров пред БНР. Фришопове след това ще има само на летищата и пристанищата, както и на границите на България към страни извън ЕС като Сърбия, Турция и Македония. Промените в Закона за безмитната търговия, които предвиждаха фришоповете да се закрият, бяха приети от кабинета и парламента преди няколко месеца.

Лакшми Митал идва за среща със Сергей Станишев

в. Дневник

Стоманеният крал Лакшми Митал се очаква да пристигне в България идната седмица. Източник от Министерския съвет съобщи, че той трябва да се срещне с премиера Сергей Станишев, а предмет на разговор с премиера ще бъдат плановете на четвъртия по богатство човек в света за бъдещето на "Кремиковци". Той обаче все още не е сигурен победител в борбата за металургичния комбинат. Според представители на институционални инвеститори, които притежават кремиковски облигации, в момента преговорите се водят около цената, която новият собственик трябва да плати за комбината. В наддаването със сигурност са останали украинският милиардер Константин Жеваго и Лакшми Митал, който е по-голям брат на настоящия мажоритарен собственик Прамод Митал.

Ковачки дава 185 млн. за пристанище Лом

в. Стандарт

Две фирми останаха на финала за концесията на порт Лом, съобщи вчера в Монтана депутатът от "Коалиция за България" д-р Емил Константинов. Това са фирмите на Васил Божков и Христо Ковачки - "Кремиковци трейд" и "Брипорт". Фирмата на Христо Ковачки е предложила оферта от 185 млн. лв. за подобрение на инфраструктурата и модернизиране на товаро-разтоварните работи. Фирмата на Васил Божков и Прамод Митал - 165 млн. лв.

Лихвите по лизинга също тръгнаха нагоре

в. Дневник

Лихвите по лизинга - и за фирмите, и за индивидуалните клиенти, са увеличени в последните седмици, сочат данни от пазара. Повишението, което дойде малко след ръста на цената на банковите заеми, е между 0.25 и 0.5 процентни пункта. Причината е поскъпването на парите заради глобалната криза на финансовите пазари. Някои от по-големите лизингови компании вече са повишили лихвите за новите договори, които се сключват, а други планират такова увеличение, показа проучване на "Дневник".

Комисия забрани на GSM операторите да снимат лични карти

в. Дневник

Мобилните оператори да спрат досегашната си практика да снимат личните карти на абонатите, когато сключват договор. Това нареди Комисията за защита на личните данни. Изискването е част от предписанието със задължителен характер, изпратено вчера до четирите оператора - "Мобилтел", "Глобул", "Вивател" и "Мобиком". Поводът са многобройни жалби на граждани, обясниха от комисията. Предписанието определя в каква степен телекомите имат право да използват личните данни на абонатите си. Според комисията събирането на копия от документи не е в правомощията им.

Независимите кандидати за кметове масово крият харчове

в. Сега

4/5 от инициативните комитети, които издигнаха независими кандидати за кметове и общински съветници през октомври миналата година, не са подали отчети в Сметната палата. Това съобщи Ваня Нушева, програмен координатор в асоциация "Прозрачност без граници". Същият проблем има и при 2/3 от коалициите. Оказва се, че по закон няма как да се търси отговорност нито от инициативните комитети, нито от коалициите за липсата на отчети. По места масово бяха създадени местни коалиции, които при липсата на отчет остават в "сивата зона".

Започна компенсирането за плоския данък

в. Сега

Започна превеждането на парите към общините за увеличение на заплатите на администрацията, с което ще бъде компенсирано въвеждането на плоския данък. Това съобщиха вчера от Министерството на финансите. Хората ще си получат увеличението със задна дата от 1 януари. Причината за забавянето от над 3 месеца е, че подобна компенсация се прави за пръв път, обясниха от МФ. До края на март общините са пращали списъци със заплатите на администрацията, за да може да се изчисли кои от чиновниците ще получат обезщетение и в какъв размер ще бъде то.

"Ален Мак" в нови сгради

в. Стандарт

Наесен "Ален Мак" се мести в нови сгради. Собствениците на дружеството ремонтират стари складове, в които до няколко месеца ще се пренесе производството. Това каза за "Стандарт" изпълнителният директор на козметичното предприятие Росица Славова. Линии няма да се местят в Украйна, каза тя по повод информация на сайта regal.bg, според която производствата на боя за коса, шампоани и балсами ще отидат в Киев. Причина за местенето било, че там се реализират основна част от продажбите на пловдивското дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 05.09.22 г.
fallback