fallback

Преглед на печата за 12 април

09:15 | 12.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нови бандероли всяка година, Орешарски взема мерки срещу нелегалния алкохол в. Стандарт

Бандеролите да се сменят всяка година. Така ще се затрудни фалшифицирането им, обяви в парламента министърът на финансите Пламен Орешарски. Сериозни мерки ще бъдат взети и за обучение на данъчните и митничарите за откриването на лепенки ментета. Финансовият министър съобщи новите мерки в отговор на парламентарно питане от страна на лидера на Единна народна партия Мария Капон за ощетяването на държавата чрез незаконно производство на бандероли за алкохол. В серия от публикации "Стандарт" също алармира, че най-големите фирми у нас - "Винпром Пещера" и "Сис индустрийс", масово продават водка, ракия и уиски на нереално ниски цени заради невнесени налози. Министър Орешарски призна, че действително известен процент алкохол се произвежда без бандероли или с фалшиви лепенки, но не уточни за какво количество става въпрос. Преди два дни шефът на Агенция "Митници" Асен Асенов посочи, че само за 2007 г. са съставени актове за нарушения за 4 млн. литра алкохол. В същото време цялото легално производство е 25 млн. литра. Така само заловеният нелегален алкохол е близо 20%. Според Асенов най-честите нарушения са от малки компании, които въобще нямат лиценз за производство на алкохол. Правят се бутилки с фалшив или въобще без бандерол. Митничар № 1 не уточни дали сред нарушителите са и големите производители.

“Юробанк” продаде 6,7% от “Шератон” в. Стандарт

Гръцката "И Еф Джи Юробанк Ергасиас" е прехвърлила в блокова сделка 32 086 акции на "София Хотел Балкан" АД ("Шератон") на две български фирми. Според съобщението на фондовата борса цената на една акция е била 102,04 лв., а общата стойност на сделката е 3 274 055,44 лв. Купувачите - "Юропиън Хотел Ентърпрайзис" АД, София, и "Интернешънъл Лоджинг ъф България" АД, София, са придобили по този начин контрол на над 6,7% от капитала на емблематичния хотел в сърцето на столицата.

Европа: Изтича срокът на парите за Дунав мост 2 в. Стандарт

Проектът за Дунав мост 2 е финансиран с пари от Европа. А тези средства си имат срокове на изтичане, които са краят на 2010 г., каза на работна среща по проекта във Видин директорът на генералната дирекция за регионална политика на Европейската комисия Шелен ван Он. Затова искаме да сме сигурни, че всички страни полагат усилия да доведат този проект до успешен край, допълни той. Предупреждението си европейският представител изказа пред зам.-министъра на транспорта Весела Господинова, генералния секретар на Министерството на транспорта на Румъния Септимиу Бозашу, областния управител на Видин Кръстьо Спасов, кметовете на Видин и Калафат Румен Видов и Петре Трайстару. Българското правителство е предложило нов работен план за строежа, с който работите да се ускорят и да завършат през 2010 г., каза Весела Господинова. За ускорението съобщи и румънският представител.

Станишев слага край на формулата 8-5-3 в. Сега

Въпреки че спечели вота на недоверие, премиерът Сергей Станишев обяви, че възнамерява да направи структурни и персонални промени в правителството. Искането на опозицията за сваляне на кабинета бе отхвърлено със 117 гласа на БСП и ДПС и двама независими. Цялата царска група се въздържа и от ядосаното изказване на премиера след гласуването стана ясно, че това поведение може да й струва скъпо. Станишев обяви, че нито правителството, нито БСП ще бъдат заложници на подобно отношение. Той бе категоричен, че за да свърши работата, с която е натоварен, му е необходима ясна политическа линия и парламентарна подкрепа. Премиерът не съобщи какви са намеренията му за промени. Депутати от левицата обаче разтълкуваха, че първата стъпка е да се коригира досегашната формула на разпределение на министерствата 8:5:3. За преразпределение на участието във властта са настоявали от ДПС още при разцепването на царската ПГ. Влиянието на БСП и ДПС може да се разшири чрез разделяне на министерства или издигане на някои агенции в ранг на министерства. Но може да се стигне и до промяна на формулата 8:5:3 на 9:4:3, като 3 министерства останат за НДСВ.

Депутати готвят реверанси към безмитните магазини в. Сега

Депутати от управляващата коалиция се канят за пореден път да направят реверанс към безмитните босове и основно към бизнесмена Фуат Гювен. Работна група към бюджетната комисия в парламента предлага гратисният период за работа на фришоповете и безмитните бензиностанции преди затварянето им да бъде 4 месеца от датата на гласуването на закона на второ четене. Правителството бе предложило срокът да е 3 месеца за магазините, а за безмитните бензиностанции се предвиждаше обектите да се затворят веднага. Червеният депутат Стоян Проданов се опитва да прокара промяна, която противоречи на политическото решение на тройната коалиция за затваряне на обектите. Той предлага фришоповете и бензиностанциите да продължат да работят, но цените на стоките им да са с включени мита, акциз и ДДС. За същото настояват и самите фирми, които вече заплашиха, че ще съдят държавата. Тройната коалиция взе политическо решение да затвори изцяло безмитните обекти по сухопътните граници след междинния доклад на Еврокомисията. В него се твърдеше, че бензиностанциите и фришоповете са "средищна точка на местната организирана престъпност".

Държавният резерв задръстен от стари стоки в. Сега

Някои от складовете на държавния резерв са задръстени от толкова стари стоки, че те не могат да бъдат извадени, без да бъде разрушена сградата. Това признал пред парламентарната комисия за противодействие на корупцията шефът на агенцията Николай Боршуков. Той допълнил, че 80 на сто от нещата са с изтекъл срок на годност. "Имаме стоки, примерно сол, която не си знае годините и която, за да бъде изнесена, трябва да излезе заедно с тухлите на помещението", отсякъл шефът на резерва. Екипът му бил принуден да използва специални технологии за изваждане на "вкаменелостите". Миналата година агенцията все пак успяла да продаде 30% от стоките с изтекъл срок, а 20% - да подмени. Боршуков обаче предупреди, че държавата трябва да предвиди пари за унищожаване на някои от складовите наличности. "Част от артикулите даже не могат и да се бракуват, те са опасни за здравето и трябва да бъдат унищожени", бе категоричен шефът на държавния резерв. В ход са процедури за това. През миналата година инспекторите в агенцията са направили 2193 проверки на складове на агенцията и на външни съхранители.

Още 2 компании се включиха в единната метрика Nielsen Online в. Дневник

Измерването чрез метриките на Нилсън Онлайн /Nielsen Online/ ще включва информация за марките Plovdiv24.com и Ole-bg.com /собственост на Media Group 24/ и Actualno.com, Expert.bg, Meridianmatch.bg, Rs-auto.bg, Club.bg, Crazy.bg, Mess.bg, Screen.bg, Predainatatak.bg, Tehnozona.bg, Sound.bg и Yellow.bg /собственост на медийната група WebGround /. С това броят на компаниите, които измерват аудиторията на сайтовете си с единна валута, става дванадесет - Атол Медиа, Дарик Уеб, Диджитъл Медиа Груп, Икономедиа, Инвестор.БГ, Медиа Група 24, Мейл.БГ, Нет Инфо.БГ, Резон Медиа, Санома Блясък България, УебГраунд и Уеб Медия Груп. Марките, собственост на дванадесетте издатели на съдържание, които са конфигурирани в системата за изследване на онлайн аудиторията, общо наброяват близо 90, а под тези марки се измерват повече от 120 български сайта.

Почти 80% от автокъщите в Дупница са незаконни в. Дневник

48 от общо 64-те автокъщи на територията на Дупница упражняват дейността си незаконно. Собствениците, превърнали полето до Е-79 край Дупница във верига автокъщи, не са регистрирани като търговци в община Дупница. Това съобщиха от полицията след масираните проверки на МВР миналата седмица, съобщава местният в."Струма". Основен проблем на автотърговците е, че са построили базите си върху земеделска земя. Абсолютно всички, с изключение на 7-8 от къщите, разположени от двете страни на Е-79, на изхода на Дупница в посока София, са построени върху земеделски площи. Законна е автокъщата само на братята Александър и Валери Здравкови и на още 5-6 търговци. Заетата от автокъщи земеделска земя е от порядъка на 100 декара. От полицията съобщиха, че са търсили, но не са разкрили нито един случай на нерегистрирано МПС сред хилядите автомобили, изложени за продажба.

Пет дружества искат да правят семинари за админстрацията в. Дневник

Пет дружества са подали оферти да организират конференции и отпечатват материали по проектите на държавната администрация. Участниците в обществената поръчка, обявена по оперативната програма "Административен капацитет" са Компанията за международни конкреси, "Синергон хотели", ИВЕНТ ЛАБ, "Сиела Софт енд Публишинг" и "Вирус Креатив Студио", съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа. Предварителното условие към кандидатите е да имат оборот над 2 млн. лв. за последните три години и да са осъществили поне един подобен договор. От тях се очаква да организират национални и регионални семинари и да отпечатват помагала и материали по дейностите от оперативната програма. Проектите, които ще бъдат популяризирани са - изграждане на система за елекронни разплащания за административни услуги, управление на човешките ресурси , подготовка на служителите за работа с европейските институции и създаване на ефективен контрол. Срокът на поръчката изтича през февруари 2009 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 31.08.22 г.
fallback