fallback

Експерти: От отпадъците се произвежда евтина енергия

Газът от 1 млн. т отпадъци може да осигури работата за 15-20 години на електроцентрала с мощност 1 мегават

16:53 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

В света в момента има над 570 инсталации, работещи с биогаз (получен чрез ферментация на органични вещества от ферми), които произвеждат годишно около 360 мегаватчаса електроенергия, информираха експерти по време на Четвъртия международен конгрес „Енергийна ефективност и ВЕИ”, в частта за „Производство на енергия от отпадъци”. 

Такива инсталации имат по-широко разпространение в Германия, Австрия, Дания, Канада, а у нас се разработват няколко такива проекта, но готова инсталация още няма.

Сметищният газ, получен от големи сметища с битови отпадъци, се използва повече в Италия, Испания, Гърция и др. Изчислено е, че газът от 1 млн. т отпадъци, може да осигури работата за 15-20 години на електроцентрала с мощност 1 мегават. В света сега има около 1200 такива централи, у нас няма.

Производството на т.нар. пелети от отпадъчна дървесина е евтино за фирмите (стига дървесината да е наблизо), а същевременно излиза евтино и за битово отопление (цената е приблизително колкото отоплението с газ), съобщиха експерти от Германия. Към момента 1 т пелети струва 190 евро.

Съвсем нова технология за затопляне на водата за бита чрез топлообмен с отпадни води представиха днес експерти от Канада. Този метод според тях доста намалява средните разходи за отопление на домакинствата. Възвръщаемостта на инвестицията е 3 години и инсталацията не изисква почти никаква специална поддръжка. В Канада към момента по този начин се затопля водата на около 4000 жилища.

На конгреса бе съобщено още, че старите автомобилни гуми, вместо например да се изгарят, което замърсява околната среда, в някои страни от ЕС като Германия и Гърция се преработват в гранули. Въпросните гумени гранули, които към момента струват около 200 евро/т, от своя страна могат да се използват като съставка на асфалта, за изработка на постелки за животни и др.

Според представители на бранша посочената технология ще разшири приложението си, тъй като в ЕС годишно се изхвърлят около 2,5 млн. броя стари гуми, а нормите за опазване на околната среда в Общността са строги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 21.08.22 г.
fallback