fallback

Повечето немски компании у нас са оптимисти за бизнеса си в страната

Корупцията, престъпността и лошата инфраструктура продължават да са сред основните пречки пред немските фирми у нас

12:11 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 64 на сто от германските компании оценяват икономическото състояние на фирмите си като добро, 70 на сто са оптимисти за икономическото развитие на България, а 49 на сто планират да инвестират повече в страната. Общо 80 на сто от фирмите очакват увеличение на оборотите през тази година, 57 на сто от участвалите в анкетата са заявили, че ще назначават още персонал.

Това показват резултати от анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара сред 259 германски фирми, работещи в България, представени от главния управител на камарата Митко Василев на пресконференция днес, съобщи БТА.

Корупцията, престъпността и лошата инфраструктура продължават да са сред основните пречки за работата на германските фирми в България. Други проблеми са свързани с прозрачността на обществените поръчки, правната сигурност, достъпа до финансиране и ефективността на администрацията.

Като слабо място се очертава пазарът на труда в България заради недостига на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка. От камарата подготвят проект, финансиран от еврофондовете, за възможността в България да се въведат елементи от германската дуална система на образование. Целта е да се подобри връзката между теорията и практиката в българското обучение. Идеята е първоначално да бъдат обхванати технико-инженерните и търговските специалности.

Размерът на инфлацията се оценява като тревожен фактор за германската икономика в България, което би могло да доведе до отлагане на въвеждането на еврото в страната.

Германия е най-големият търговски партньор на България. За миналата година стокообменът по данни на германската статистика е бил 3,7 млрд. евро спрямо 3,6 млрд. евро за 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
fallback