fallback

Преглед на печата за 9 април

08:05 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозират ръст в бизнес туризма

в. Новинар

Все повече чуждестранни туристи ще посещават България с цел бизнес през следващите няколко години, съобщи швейцарският експерт Андре Гриби след среща със Съюза на инвеститорите в туризма (СИТ). Страната ни става все по-интересна с възможностите си за вложения в недвижими имоти и с по-ниските си цени в сравнение с други места. България е любима дестинация за бизнес пътувания на туристи от Германия, Франция, Великобритания и Ирландия.

Чакъров иска да даде 1000 дка край морето за кариера

в. Дневник

Терен от 1000 дка близо до морето, по-голямата част от който се състои от частни земи и който попада в екомрежата "Натура", ще се проучва за кариера за скално-облицовъчни материали. Предложението е на министерството на екологията и вече е внесено в Министерския съвет, а фирмата, която ще проучва терена и после иска да кандидатства за концесията за добив, е хасковската "Барон" ООД. Земите са разположени между с. Емона, Иракли и курорта Елените. Освен че са част от зона за защита на птиците, те влизат и в територията, върху която лично министърът на екологията Джевджет Чакъров забрани извършването на строежи и други стопански дейности, сред които "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите", както и "добив на пясък". 

Проблемите със спешния тел. 112 тепърва предстоят 

в. Дневник

Проблемите с европейския номер за спешни повиквания 112 няма да свършат с изграждането на инфраструктурата за използването му в цялата страна, защото тепърва трябва да се мисли за система за локализиране на повикванията. Това предупреди вчера Пламен Вачков, председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), който е в Брюксел. Според него шестте национални центъра за получаване на спешните повиквания ще бъдат изградени, преди Брюксел да заведе делото срещу България в Съда на Европейските общности. Според Вачков по-големият проблем ще е с локализирането на сигналите. За да стигне спешната помощ до нуждаещите се, центровете трябва да имат информация за мястото, откъдето им се обаждат.

Десет пъти скачат глобите за строежи в горите

в. Сега

Незаконното строителство в горите ще се наказва не със сегашните 100 до 500 лв., а с 3000 до 15 000 лв. Това гласуваха вчера на второ четене депутатите от земеделската комисия, приемайки поправките в Закона за горите. "Досегашната глоба не може да спре инвеститорския апетит, понеже обикновено толкова струва една вечеря на тези бизнесмени", мотивира се вносителката на поправката Евдокия Манева от ДСБ. Първоначално тя искаше глобата да е от 10 000 до 50 000 лв., но в комисията надделя мнението, че е по-добре глобата да е събираема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 01.09.22 г.
fallback