fallback

Преглед на печата за 8 април

08:25 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Няма да има четвърти GSM оператор в. Дневник

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е решила да предостави свободните честоти в обхвата от 900 мегахерца на трите работещи мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател", за да разширят мрежите си, става ясно от решение на комисията от края на март. То беше взето след провеждането на обществени консултации. Комисията беше улеснена и от оператора "Макс телеком", който оттегли първоначалната си молба за спектър и пренасочи желанието си към 1800 мегахерца. Шефът й Красимир Стойчев обяви, че са подали молба за ленти от по 5 мегахерца в 1800 MHz, където имало достатъчно честоти за всички. В момента желание да получат допълнителен ресурс са изразили "Мобилтел" и "Глобул". За третия мобилен оператор не е известно да е поискал честоти.

"Никой от мобилните оператори обаче все още не е доказал необходимостта си да получи още честоти", каза зам.-председателят на регулатора Валентин Хараламбов. Според него чисто технически това няма да бъде трудно, защото мобилните телекоми ще трябва да представят карта на плътността на покритието на мрежите си. От най-младия мобилен оператор обаче не смятат така. "Засега компанията държи 10% пазарен дял и трудно ще докаже, че на този етап има нужда от още капацитет", казват от там.

Имотите отстъпват на туризма в. Стандарт

Скоро парите ще са в туризма, а не в имотите. Това прогнозира швейцарският експерт в туризма Андре Гриби на среща с Управителния съвет на Съюза на инвеститорите в туризма. Решаващо за печалбите в бранша ще бъде поведението на персонала. Бизнесът да влага в тризвездни хотели с добро разположение или в луксозни ваканционни селища с голф, тенис и спа, посъветва Гриби. Повече руски туристи и бизнес пътувания предрече швейцарецът. Браншът да акцентира на пакетите за няколко дни вместо на дългите ваканции, посъветва експертът. Световната тенденция е дългите сезонни почивки веднъж или два пъти в годината да отстъпват на кратките пътувания по всяко време на годината.

София все пак ще продаде 40-те декара на източваната "Трамкар" в. Дневник

Общинската фирма "Трамкар" да се влее в "Столичен електротранспорт" ще предложи общината до края на месеца, съобщи кметът Бойко Борисов. Така ще може да се продаде теренът от 40 дка на бул. "Цар Борис III", на който в момента е дружеството за ремонт на трамваи, обясни Борисов. Заводът можело да се премести на терените на "Столичен електротранспорт". От сделката с имота общината може да спечели десетки милиони евро, които да бъдат използвани за модернизация и купуване на нови коли за градския транспорт, твърди кметът.

"Трамкар" веднъж вече беше обявена за приватизация, но тя беше спряна след скандала с източването на компанията от бившия й директор Христоско Вретенаров. Началната цена за продажбата на дружеството беше 22 млн. лв. Още при избора на метод за приватизация шефът на общинската транспортна комисия Радослав Тошев, който тогава беше съветник от "Гергьовден", а сега е от ГЕРБ, предложи от дружеството да се извади апетитният имот. Според него теренът струва два пъти повече от фирмата.

Общинска фирма иска да прави канализация в София в. Сега

Общинската фирма ВиК поиска да конкурира концесионера "Софийска вода", въпреки че държи 22% дял в него. От фирмата настояват да получат правото сами да изграждат канализацията в районите, където тя липсва. Оттам твърдят, че ще имат по-големи шансове да печели финансиране по европроекти, защото са общинско дружество. Тази идея звучи добре, но трудно може да се реализира, коментираха експерти. Ако ВиК поеме експлоатацията на канализационната мрежа в даден квартал, жителите му ще трябва да получават две отделни сметки - едната покриваща разходите на "Софийска вода" за довеждане на водата, а втората - за отвеждането й. По договор "Софийска вода" има ексклузивно право да ползва цялата система, включително и бъдещите й разширения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 05.09.22 г.
fallback