fallback

ЧЕЗ все пак въвежда от май тримесечното отчитане на електромерите

Както и досега обаче, плащането на сметките за консумирана електроенергия ще става всеки месец.

17:53 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

ЧЕЗ България (снабдяващо с електричество София, София област и Плевен) ще въведе тримесечно отчитане на електромерите от началото на май 2008 г. за всички битови клиенти и за стопанските клиенти с предоставена мощност под 100 Квт, съобщиха днес от дружеството.

Това беше обявено от ЧЕЗ още в началото на годината, но преди около две седмици от ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявиха, че поради проблеми със съответния софтуер, трите електроразпределителни дружества в страната ще забавят с месеци тримесечното отчитане на консумираната електроенергия.

От ЧЕЗ поясняват, че при новото отчитане за първите два месеца ще бъдат формирани две равни месечни сметки, съобразени с индивидуалното потребление и сезонността. А на третия месец, след отчитане на електромера, потребителят ще получава изравнителна фактура, която ще отразява разликата между стойността на реално потребената електроенергия за целия тримесечен период и фактурираните плащания през първите два месеца.

В случай че сумата от сметките за предходните два месеца надвишава изравнителното задължение, разликата ще бъде приспадната от следващото задължение или ще бъде възстановена до 5 дни при писмена заявка.

Новите потребители, които ще бъдат включени в мрежата след май, ще договарят размера на равните вноски до първото отчитане или ще заплащат месечна вноска на стойност едномесечна консумация в размер на 180 часа (30 дни по 6 часа) при предоставената мощност и цена за дневна електроенергия.

Както и досега обаче плащането на сметките за консумирана електроенергия ще става всеки месец.

С цел защита интересите на потребителите ДКЕВР е утвърдила ограничаване на количествата електроенергия за формиране на равните месечни вноски до 100% от количествата електроенергия, потребени през същия период на потребление една година назад. Друго ограничително условие касае случаите, в които стойността на равните месечни вноски е по-малка от два лева (без ДДС) - тогава потребителят няма да дължи равни месечни вноски, т.е. ще заплаща само стойността на изравнителната фактура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 08.09.22 г.
fallback