fallback

„Умните“ паспорти се отлагат*

Нито една от фирмите, кандидатстващи за изработване на паспортите с биометрични данни, няма изрядна и пълна техническа документация

15:28 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на годината в България все още няма да има паспорти с биометрични данни, обяви зам.-министърът на вътрешните работи Горан Йонов, цитиран от Dnes.bg. Той уточни, че ще бъде проведен нов конкурс за избор на фирма, която да изработва електронните документи.

Това се налага заради техническите пропуски, направени от шестте фирми, кандидатстващи за изработване на паспортите с биометрични данни.

Нито една от фирмите няма изрядна и пълна техническа документация, каза Йонов и отбеляза, че затова ще бъде уведомена Европейската комисия. Тя ще реши, дали да наложи или не санкция на България за забавянето на електронните документи.

Йонов посочи още, че забавянето на тези документи е проблем и за други държави членки на ЕС, като например Румъния.

За участие в тръжната процедура за избор на изпълнител на новите паспорти бяха подали документи Сименс ЕООД - България, унгарската Алами, германската Бундесдрукерай, гръцката Принтек, както и две френски фирми - Сажем и Джамалто. 

Според Йонов допуснатите слабости в документацията им са формални и лесно преодолими и, след като изтече 14-дневният срок за обжалване на решението на МВР за спиране на процедурата, тя ще бъде подновена.

Йонов прогнозира, че спирането на процедурата ще доведе до закъснение на издаването на новите паспорти, което ще е възможно около пролетта на следващата година.

Заместник-вътрешният министър каза, че всяка фирма е уведомена за пропуските, които има в офертата й. Той добави, че финансовите предложения за изработването на паспортите не са били разпечатани, а банковите гаранции, внесени от компаниите за участие в търга, ще им бъдат върнати.

*Информацията е актуализирана към 16.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 07.09.22 г.
fallback