fallback

ЕК съди 8 страни заради директива за български и румънски работници

Докато директивата не е въведена квалифицирани работници от двете страни може да бъдат изправени пред сложни бюрократични процедури

16:16 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) е решила да отнесе до Европейския съд въпроса за осем държави от ЕС (Австрия, Белгия, Кипър, Франция, Гърция, Ирландия, Люксембург и Испания), които не са информирали комисията дали са предприели мерки по въвеждане на Директива 2006/100 на ЕК, съобщиха от комисията.

Въпросната директива осигурява техническата адаптация към директиви, свързани с професионалната квалификация, при приемането на България и Румъния в ЕС от 1 януари 2007.

Директивата актуализира всички списъци с квалификации, които се признават автоматично, сравнявайки ги със съответните квалификации в България и Румъния.

Крайният срок за въвеждане на директивата е изтекъл на 1 януари 2007 г. Въпреки това въпросните осем държави все още не са въвели всички необходими мерки, се казва в съобщението на комисията.

Докато директивата не е въведена в националното законодателство на дадена държава, работниците с квалификации от България или Румъния може да бъдат изправени пред продължителни, излишно бюрократично усложнени и забавени процедури, преди да могат да използват правото си да работят навсякъде в Европейския съюз, поясняват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
fallback