fallback

Преброяват населението и жилищата през 2011 г.

Последното преброяване на населението у нас беше направено през март 2001 г., като според тогавашните данни сме били 7,9 млн. души

12:54 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

През месец март 2011 г. се предвижда да бъде извършено национално преброяване на населението и жилищния фонд на България, съобщи на пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет председателят на Националния статистически институт (НСИ) Марияна Коцева. Последното преброяване на населението у нас беше направено през март 2001 г., като според тогавашните данни сме били 7,9 млн. души.

Коцева информира, че правителството е одобрило промени в Закона за статистиката, а също така и стратегията за развитие на националната статистическа система за периода 2008-2012 г., който период съвпада и с аналогичната стратегия на Европейския съюз.

Като основни моменти в измененията на Закона за статистиката се посочват подобряване на обмена на данните между НСИ и други институции, за да не се изисква от респондентите многократно подаване на една и съща информация. Предвиждат се допълнителни изисквания за опазване на статистическата тайна, в това число – ЕГН на граждани, печалба на фирми и др.

В бъдеще ще бъдат правени и изследвания, свързани с екологичните промени и оценка на климатичните промени. Ще се прави и регионална икономическа статистика, която е необходима на общините при изработването на проекти за кандидатстване за средства от фондовете на ЕС.

НСИ смята и в по-кратки срокове да подава икономическа информация, тъй като тя е необходима и на бизнеса, каза Коцева.

Със стратегията пък се предвижда намаляване натовареността на респондентите, като за целта ще се изработват по-опростени формуляри с въпроси.

За тази година НСИ ще направи общо 199 статистически изследвания, допълни Марияна Коцева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 26.08.22 г.
fallback