fallback

Извънреден одит в БМФ заради зачестили задържания на наши кораби в чужбина

Причините за задържането в 90 на сто от случаите е човешка грешка, уволнени са членове на екипажите

15:56 | 01.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

В Параходство "Български морски флот" и Българския корабен регистър ще бъде извършен извънреден одит, съобщи изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Николай Апостолов, цитиран от БТА.

Причината за проверките е зачестяването на случаите на задържане на български кораби в чужди пристанища. По думите на Апостолов от началото на годината по линия на Парижкия меморандум са задържани 4 плавателни съда, три от които на БМФ.

Изпълнителният директор на БМФ кап. Христо Донев уточни, че "Козница" и "Кастор" са били арестувани в испански пристанища, а "Йорданка Николова" - в Капер, Словения. Причините за задържането се дължат 90 на сто на човешки грешки, обясни Донев. По думите му вече са уволнени капитанът, главният механик и старпомът на "Козница". Освободен е и капитанът на "Кастор". Случаят с "Йорданка Николова" все още се разглежда.

Морска администрация ще вземе мерки, за да бъдат спрени проблемите с български кораби, уточни Апостолов. Той посочи, че не изключва отговорност за пропуските на задържаните плавателни съдове да имат служители на Българския корабен регистър и Морска администрация. Ако проверките докажат такова нещо, виновните ще бъдат наказани дисциплинарно, подчерта Апостолов.

Той съобщи още, че ще бъде направено предложение за промени в законодателството за повишаване санкциите за корабособствениците. Необходимо е да бъдат налагани глоби на всеки, чиито плавателни съдове са задържани, обясни Апостолов. По думите му крайната мярка като наказание за корабособствениците ще бъде изваждане от регистъра.

В момента тече процедурата по приватизацията на БМФ, като единственият допуснат в конкурса участник - Кей Джи Маритайм Шипинг, предлага в окончателната си оферта за покупка на 70 на сто от капитала на дружеството 1,22 млрд. лв.

Министерството на транспорта предлага три варианта за данъчни преференции за моряците, които плават под български флаг или такъв на държава от Европейския съюз, стана ясно още днес, след среща на Апостолов и министъра на транспорта Петър Мутафчиев с представители на морския бизнес във Варна и Бургас.

Единият вариант е да бъдат облагани с 6 на сто плосък данък. Другата възможност е да бъде намалена данъчната основа за облагането на доходите им. Третият вариант е за моряците да бъде въведена нулева ставка. Окончателният вариант, който да бъде представен във финансовото министерство и парламента, ще бъде избран на нова среща във Варна след две седмици, заяви Мутафчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 09.09.22 г.
fallback