fallback

SOFIBOR рекордно висок, банките вдигат лихвите по левовите кредити

Спестителите търсят по-добра лихва по депозитите си поради високата инфлация

11:53 | 31.03.08 г.

Рекордните 7,63% за едногодишните междубанкови депозити достигна SOFIBOR към петък, показва статистиката на БНБ.

Само преди шест месеца лихвата е била 6,17%, а преди година не се е изчислявал едногодишен SOFIBOR, но 3-месечният е бил 4,218%. Към петък, 28 март, 3-месечният SOFIBOR е 6,728% или ръст с близо 60% за 1 година.

Причината за повишението на SOFIBOR, който отразява котировките на необезпечени депозити в левове, предлагани на българския междубанков пазар, е ръстът на лихвите по депозитите за граждани и юридически лица, като в рекламите на банките за депозити се виждат предложения от 7,5% и 8,17%, а 6% лихва се предлага от почти всички. Спестителите търсят по-добра лихва по депозитите си, защото официалната инфлация за 2007 г. е около 13%, което ясно показва, че дори при по-високите лихви по депозитите спестяванията реално са понижили стойността си, а получателите на кредити ще ги връщат в обезценени от инфлацията левове.

Графика на 12 м. SOFIBOR

Повишения на лихвите по левови кредити от последните два месеца има в Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, ОББ, СИБанк, СЖ Експресбанк и други банки, като увеличението на лихвите е с до 0,5 процентни пункта. На пръв поглед увеличението с 0,5 процентни пункта е малко, но ръст от 7,5 до 8% лихва по кредита може да представлява повишение от 1 до 7% в месечната вноска в зависимост от срока на заема.

По-скъпият ресурс в лева е причина за по-високите лихви по левовите кредити, спрямо тези в евро, каза в интервю за Investor.bg Петя Димитрова, изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи.

В последната година значително се повиши и EURIBOR, които отчита лихвите по междубанковите депозити в евро в Западна Европа. Това повишение доведе и до поскъпването у нас на лихвите по кредитите в евро през есента на миналата година. В средата на март междубанковите лихви в Европа отново тръгнаха нагоре, повлияни от проблемите, засегнали американската инвестиционна банка Beаr Stearns.  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
fallback