fallback

Виенската борса ще изчислява национален индекс за България

BTX ще включва седем от най-активно търгуваните дружества на БФБ - Химимпорт, Монбат, Каолин, ПИБ, КТБ, Еврохолд и ИХ България

12:32 | 28.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

От днес Виенската фондова борса ще изчислява национален индекс за България – Bulgarian Traded Index (BTX), съобщиха от институцията.

В BTX са включени седем от най-активно търгуваните и високо капитализирани компании на БФБ - Химимпорт, Монбат, Каолин, Първа Инвестиционна Банка, Корпоративна Търговска Банка, Еврохолд България и Индустриален Холдинг България.

Индексът е претеглен по пазарна капитализация, като теглото на една компания не може да превишава 25%. Методологията на изчисление на BTX няма да включва корекции при дивидентнти плащания, показват още данните на Виенската борса.

Виенската фондова борса ще изчислява ВТХ в реално време в три валути: лева, евро и щатски долари. ВТХ е търгуем индекс и може да бъде използван като ориентир за стандартизирани деривати като фючърси, опции и структурирани продукти. Стартовото му равнище е 1 000 пункта. Калкулираните параметри ще се оптимизират на тримесечна база, а съставът му ще се преразглежда и приравнява при необходимост на всеки шест месеца, се казва още в съобщението.

ВТХ е 33-ят индекс на Виенската фондова борса, като 22 от индексите на институцията проследяват национални, регионални и секторни тенденции в Централна и Югоизточна Европа.

Като пример за позитивното влияние на индексите на Виенската борса върху регионалните пазари, от институцията посочват периода 2006-2007 г., след старта на съвместния проект с Румънската фондова борса, когато са инвестирани над 270 млн. евро в компании листвани на борсата в Букурещ.  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Каолин АД(6K1)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Еврохолд България АД(EUBG)

Монбат АД(MONB)

Химимпорт АД(CHIM)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 23.08.22 г.
fallback