fallback

Картел при такситата в София? Въпросът остава отворен

КЗК не може да каже дали има забранено споразумение между таксиметровите компании заради съдебно нареждане

11:31 | 28.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Има или няма картел при такситата в София – въпросът остава отворен, след като Софийският апелативен съд не разреши на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да използва принудително събраните доказателства по случая.

Без необходимите доказателства КЗК не би могла да установи, по безспорен начин, наличие на забранено споразумение между участниците на пазара на таксиметровите услуги, обясниха от регулаторния орган.

На 25 септември 2007 г. Комисията за защита на конкуренцията образува производство, по самосезиране, във връзка с множество съобщения в медиите за увеличение на цените на таксиметровите слуги на територията на София. Целта на проучването е да установи евентуално извършени нарушения по чл. 9, ал. 1 от ЗЗК, от страна на „Национален съюз на превозвачите” (НСП), гр.София, Асоциация на таксиметровите синдикати в България (АТСБ), гр.София, Независимо национално сдружение на таксиметровите водачи в България – ЕВРОТАКС (ННСТВБЕ), гр.София, което е регионалният софийски клон на Сдружение „Национална федерация на таксиметровите водачи в България” (НФТВБ), гр. София.

В хода на разследването е получено разрешение за претърсване и принудително събиране на доказателства от Софийски градски съд (СГС). На 15 и 16 октомври 2007 г., от офисите на страните са иззети копия от хартиени и електронни документи.

С определение от месец ноември 2007 г., което не подлежи на обжалване, Софийски апелативен съд обаче отменя разрешението за претърсване издадено Софийски градски съд.

Анализът на всички останали доказателства показва, че без принудително иззетите документи, не са налице достатъчно аргументи за да се обоснове, по безспорен начин, наличие на забранено споразумение между участниците на разглеждания пазар, т.е. в момента КЗК не може да каже дали таксиметровите компании са се споразумели да вдигнат цените необосновано и за сметка на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 27.08.22 г.
fallback