fallback

Софийски фирми са укрили обороти на стойност 3 млн. лв. за половин година

Половината от тях са укрити от търговец на месни продукти с няколко магазина в София

11:51 | 27.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Укрити обороти в размер на 3 млн. лв. за последните шест месеца на 2007 г. са установени в резултат на проверки на Териториална дирекция на Националната агенция за приходите София, съобщиха от институцията.

Половината от тези 3 млн. лв. са укрити от търговец на месни продукти с няколко магазина в София.

Неиздаване на касови бележки, липса на контролни ленти, на дневни или месечни отчети, манипулиране на фискалните устройства, водене на „черни тетрадки” за отчитане на приходите, липса на трудови договори, неподадени данни към НАП за наетите служители и неплатени осигуровки за тях – това са най-честите нарушения, установени от инспекторите от отдел „Оперативни проверки” на ТД на НАП София град през 2007 г.

В резултат на извършените 11 439 проверки са издадени 2460 акта за установени административни нарушения. Инспекторите са засекли повече от 1200 лица, работещи без трудови договори или без подадени за тях осигурителни декларации от работодателите им.

15 пъти по-малък оборот за месец са отчели електронните фискални устройства в столичен търговски обект. При съвместна проверка със служители на МВР и прокуратурата са иззети компютрите и черните тетрадки на фирмата. Установено е, че реалният размер на оборота е 109 хил. лв., а не 7000 лв., каквито са били показанията на фискалните устройства. Общо укритите обороти в този обект за последните шест месеца са около 600 хил. лв. Случаят е предаден на прокуратурата.

Черни тетрадки за отчитане на оборотите, манипулирани фискални устройства, които занижават оборота 4-5 пъти са намерени и в други от проверяваните търговски обекти. При проверка на Метан станция, съвместно със служители на МВР и Държавна агенция за метрология и технически надзор, са констатирани големи счетоводни несъответствия. Размерът на укритите обороти само за последните шест месеца възлиза на 360 хил. лв. Случаят е предаден на прокуратурата.

Засечена е и фирма с три бензиностанции, която също е укрила обороти и ДДС в големи размери. Укритият от фирмата оборот за шестте месеца е 40 хил. лв.

Инспекторите са установили, че софийска аптека издава на клиентите само приходни касови ордери и по този начин укрива обороти по около 6 000  хиляди лева на месец. Укриване на големи доходи е установено и при проверката на две автошколи, на две фирми за Интернет доставки, на медицински център в район „Искър” и др.

Възложени са и текат ревизии на фирмите, при които е констатирано укриване на обороти в големи размери.

Приключила е ревизията на дружество за доставка на Интернет. Размерът на допълнително установените задължения по ЗДДС е 27 хил. лв. При проверката на дружеството инспекторите от териториалната дирекция са установили, че са укрити доходи в размер на 120 хил. лв. за осем месеца.

През първите два месеца на 2008 г. инспекторите от „Оперативни проверки” на столичната дирекция на НАП са съставили 453 акта. Повече от половината от тях са за неиздаване на касови бележки. Проверени са 2008 обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 11.09.22 г.
fallback