fallback

Бизнесът ще съветва властите за подобряване на Търговския регистър

Представителите на бизнеса настояват да бъдат включени по-активно в процеса на подобряване работата на Търговския регистър

14:02 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Обществен съвет по търговска регистрация с цел подобряване работата на Търговския регистър създадоха няколко бизнес организации, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК). 

Инициатори и учредители на съвета са Американската търговска камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, БСК, Българската търговско-промишлена палата, Българският форум на бизнес лидерите и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

Членовете на съвета са одобрили текст на обръщение към министъра на правосъдието Меглена Тачева относно необходимостта от подобряване работата на Търговския регистър. В него те подчертават, че продължават да подкрепят принципите на реформата, но смятат, че към момента тя не отговаря на очакванията им за ускорена, опростена, унифицирана и евтина процедура по регистрация. 

В качеството си на заинтересована страна, представителите на бизнеса настояват да бъдат включени по-активно в процеса на подобряване работата на Търговския регистър, като аз целта предлагат създадения от тях Обществен съвет по търговска регистрация да бъде институционализиран чрез промени в Закона за търговския регистър (ЗТР). 

В тази връзка подписалите писмото организации предоставят на Министерството на правосъдието свой проект за промени в ЗТР. В предложения законопроект са предвидени още промени, касаещи възможностите за подаване на заявления от упълномощени лица, назначаването на вещи лица за оценка на непарични вноски, облекчена процедура за обявяване поканите за свикване на общи събрания, размера на таксите и др. 

В писмото са представени и резултатите от проучване сред 114 потребители на Търговския регистър, осъществено в периода 7-18 февруари тази година сред членове на Американската търговска камара, БСК и БТПП. Резултатите показват, че клиентите на новия ТР оценяват работата му като незадоволителна. 

Всички анкетирани се обединяват около заключенията, че трябва да се преодолее вътрешната неефективност в регистъра чрез по-добро управление на работните процеси, да продължи наемането, квалифицирането и положителното мотивиране на служителите, че е необходима повече и по-добре структурирана информация (спешно редактиране на сайта на регистъра и др.), непрестанно усъвършенстване в процедурите и формулярите, както и незабавно изясняване на процедурата за подаване на заявления от чужди лица, и че са нужни спешни законодателни мерки за преодоляване на съществени проблеми: дублиращи се фирми, заявители и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
fallback