fallback

Петрол Холдинг създава нов оператор за кредитните карти "Транскарт"

Петрол Холдинг АД ще инвестира 5 млн. лв. в компанията Транскарт Пеймънт Сървисис ЕАД

13:28 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петрол Холдинг АД ще инвестира в компанията Транскарт Пеймънт Сървисис ЕАД, която да поеме развитието на разплащанията с първите български кредитни карти „Транскарт“, съобщиха от холдинга.

За целта Петрол Холдинг ще инвестира 5 милиона лева (минималния изискуем от БНБ капитал) в същото дружество, което ще кандидатства за лиценз за картов оператор, съгласно регулаторните правила. Същевременно Петрол Холдинг АД ще предприеме необходимите действия за прекратяване дейността на Транскарт АД. Процесът по преустановяване на дейността на досегашния оператор няма да се отрази по никакъв начин върху адекватното функциониране и обслужване на настоящите и бъдещи картодържатели, се казва още в събощението.

От две години всички кредитни карти с бранда „Транскарт“ се издават от отделно дружество - „Транскарт Файненшъл Сървисиз” ЕАД. Плановете на Транскарт Файненшъл Сървисис включват преиздаването на всички национални кредитни карти, които ще бъдат заменени с международните ко-брандирани кредитни карти TransCard MasterCard, като съвместно с международната картова организация ще се стартира разработването и въвеждането на процедури за издаване на чип-карти, покриващи стандарта за сигурност EMV. За целта Петрол Холдинг АД предвижда в Транскарт Файненшъл Сървисис да бъдат инвестирани 50 млн. евро. Плановете на дружеството включват и издаване на карти VISA.

От Петрол Холдинг напомнят, че решението за прехвърляне на дейността на дружеството в нова компания е във връзка със съмненията за злоупотреби от страна на бившия председател на Съвета на директорите на Транскарт - Христо Георгиев, който е и представител на бившия съдружник на Петрол Холдинг в каптиала на Транскарт - Систек Холдинг.

Анализът на собствеността на Транскарт АД показва, че приблизително 42 процента от капитала на дружеството чрез борсови сделки е закупен от две компании – едната офшорна - „Е Е Кепитъл Лимитед”, а другата – „Форталеза Финанс” ЕООД, собственост на Мария Вълева, финансов директор на Систек Холдинг АД, се казва още в съобщението на Петрол холдинг.

Петрол Холдинг АД не приема за партньори в ТранскартАД посочените две компании, имайки предвид основателните съмнения относно целта на извършените сделки, заявяват от холдинга.

През януари тази година от Систек Холдинг отговориха на обвиненията от страна на Петрол холдинг, като заявиха, че е неприемливо да се твърди, че съществува лично или косвено облагодетелстване на Христо Георгиев предвид факта, че през всичките шест години Систек Холдинг притежава близо 50% от Транскарт, а за извършваните от неговите компании софтуерни и хардуерни услуги не са заплатени дори направените от тях разходи.

 

Свързани компании:

Транскарт АД(5T5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
fallback