fallback

Бизнесът: Засега нямаме проблеми в Сърбия

Представители на бизнеса приеха декларация за учредяването на Българо-сръбски икономически форум

18:18 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българският бизнес, който има инвестиции в Сърбия, засега няма проблеми там във връзка с признаването на Косово от българското правителство, стана ясно по време на проведена днес в София кръгла маса. Част от представителите на бизнеса обаче изказаха опасения, че това би могло да стане в близко бъдеще.
Председателят на надзорния съвет на Синергон холдинг Бедо Доганян изтъкна, че дъщерното им дружество „Топливо Белград” продължава успешно бизнеса си в Сърбия и по негово мнение, ако има криза в отношенията между двете страни, тя ще отмине за няколко месеца.
На подобно мнение е и изпълнителният директор на фирма „Вулкан” в Ниш, която произвежда гумени ленти за металургията и транспорта и ги изнася в Европа.
От ръководството на сръбската фабрика за стъкла, която е единствената в страната и е закупена от плевенската фирма „Рубин” пък се похвалиха, че за миналата година вместо посочените в договора за покупка инвестиции в размер на 7 млн. евро са вложени 8 млн. евро, а българският собственик е обещал да вложи 35 млн. евро за 3 години, докато по договор сумата е 25 млн. евро за 5 години.
Бизнесменът Христо Ковачки, който има инвестиции в над 10 сръбски фирми, посочи, че техният оборот с България се е удвоил за последните години.
Представителят на ръководството на Сръбската стопанска камара Любиша Митич призова българските бизнесмени да продължават да инвестират в Сърбия. По негови данни, български капитали има в около 100 сръбски фирми, а 25 големи фирми са изцяло български, закупени чрез Агенцията за приватизация. Само за последните няколко години стокообменът между двете страни е нараснал с 48%, а България по обем на вноса в Сърбия е на седмо място.
В края на днешната кръгла маса присъстващите приеха декларация за учредяването на Българо-сръбски икономически форум, което официално ще стане до един месец. Основната му задача ще бъде подпомагането на бизнес-връзките и предприемачеството между двете страни, като стремежът е форумът не след дълго да прерасне в неправителствена бизнес организация за Югоизточна Европа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 07.09.22 г.
fallback