fallback

Готвят повишение на продуктовите такси, бизнесът против

Освен това държавните органи възнамеряват размерът на въпросните такси да се вписва на етикета на стоките

13:09 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнесът не подкрепя вдигането на т.нар. продуктови такси, които производителите на електроуреди плащат на държавата и се използват за дейности, свързани с опазването на околната среда. Това каза пред журналисти председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По негова неофициална информация представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) са обявили, че имат намерение към края на месец април да бъдат определени нови по-високи продуктови такси.

Освен това държавните органи възнамерявали и размерът на въпросните такси да се вписва на етикета на стоките, което според БСК противоречи на закона.

На въпрос на Investor.bg колко евентуално ще бъде въпросното повишение и какво възнамеряват в тази връзка да предприемат от стопанската камара Данев отговори, че към момента не им е известно в какъв размер ще бъде увеличението и че смятат да предложат бизнесът също да се включи в обсъждането на продуктовите такси. В краен случай, ако има такова увеличение, то трябва бъде да е съобразено с мнението на производителите и с изискванията в Европейския съюз, смята председателят на БСК.

Данев подкрепи думите си с цитиране на наредба от май 2006 г., според която въпросните такси не би трябвало да се променят до средата на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
fallback