fallback

Учредява се Институт за външна търговия

Институтът няма да е със статут на висше учебно заведение, а първоначално ще издава удостоверения за завършени семинари

13:03 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Създава се Български институт за външна търговия (БИВТ), съобщи на пресконференция днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.
Институтът няма да е със статут на висше учебно заведение, като първоначално ще издава удостоверения за завършени семинари, а по-късно, след като бъде лицензиран, ще издава сертификати за специализация.
Данев и директорът на новоучредения институт Жечко Димитров обясниха, че идеята за създаването му е възникнала поради влошените през последните години показатели на външнотърговския баланс и дефицита по текущата сметка.
На въпрос на Investor.bg беше уточнено, че учредители на института, който е неправителствена организация, са 50% БСК, а останалите учредители са физически лица, като между тях е и един от учредителите на финландския институт за външна търговия.
Първоначално ще се провеждат само еднодневни семинари и пазарни курсове, като цената за един участник за тях е съответно 290 лв. и 390 лв.
Първият семинар ще бъде проведен още утре и той ще се отнася за възможностите за бизнес и износ в Германия, като някои от основните цели на семинара ще бъдат стратегиите за навлизане на пазара, общ преглед на данъчната и правната система, водещи панаири и изложения в страната и други.
Вторият семинар, който ще се проведе в средата на април, ще се отнася за пазарите в Русия, като сред темите ще са подготовка за проникване на руския пазар, реклама и маркетинг в страната и други.
Очаква се до края на годината да бъдат проведени общо 7 основни семинара, а вероятно следващата година ще започне провеждане на семинари с продължителност от няколко седмици, включително и запознаване на място с потенциални бизнес партньори от определена страна.
Темите, които ще разглеждат семинарите и курсовете, ще се основават главно на проявения интерес от страна на фирми в дадени области, беше отговорено на въпрос на Investor.bg. По поръчка на фирми също така би могло да се правят и маркетингови проучвания на определени външни пазари за определени стоки. На фирмите ще бъде съобщавано при такива случаи какъв е шансът им да излязат на съответния пазар, включително и ако нямат такъв.
На въпроси във връзка с търговията на България със Сърбия и Косово Данев каза, че със Сърбия за миналата година имаме положителен търговски баланс в размер на 372 млн. долара, а относно Косово той посочи, че смята този пазар за сравнително печеливш, но рисков и без голям потенциал за развитие.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 02.09.22 г.
fallback