fallback

Акция на седмицата – Bear Stearns

Причината американската инвестиционна банка да влезе в рубриката на Investor.bg е лошото представяне на родния капиталов пазар

12:32 | 22.03.08 г.

Поредната “кървава” седмица на родната борса донесе загуби на почти всички ликвидни позиции. “Мечата” вълна достигна своя апогей в петък, потапяйки акциите до нови, по-ниски дъна.
 
Трусът, предизвикал цунамито на световния финансов “океан”, което достигна и българския бряг, бе с епицентър САЩ и се нарича Bear Stearns.
 
Липсата на достатъчно добри новини, както и наличието на лоши, вероятно са сред причините 37 дружества от всичките 40, включени в базата на BG40, да приключат седмицата със значителни спадове.
 
Именно поради това, екипът на Investor.bg избра за победител в поредното издание “Акция на седмицата” акциите на американската инвестиционна банка Bear Stearns. На практика за първи път от две години и половина, откакто съществува рубриката, чужда компания “печели” приза на българския финансов сайт за “Акция на седмицата”.
 
Щатската финансова институция в края на миналата седмица обяви, че кешовите и наличности са на критично ниско ниво, което накара ФЕД, чрез един от основните конкуренти на Bear Stearns – JPMorgan Chase & Co, да “инжектира” 30 млрд. долара в закъсалата банка, за да подобри ликвидността и.
 
Веднага след новината книжата на Bear Stearns се сринаха с близо 50 на сто, а по-късно стана ясно, че JP Morgan ще придобие Bear Stearns по цена 2 долара за акция или 15 пъти по-ниско от цената на затваряне от 30 долара в края на миналата седмица. Само преди година акциите на банката се търгуваха при нива 150 долара.
 
Така, показателят trailing p/e на американската инвестиционна банка, достигна рекордно ниското равнище от 3,91, а forward p/e, изчислен с прогнозната печалба за настоящата година от водещи западни анализатори, е 0,66.
 
Причината за загубата на ликвидност от Bear Stearns се оказаха експозициите на банката, които се оценяват като най-рисковите сред всички финансови институции, както и бягството на клиентите на банката, които за два дни изтеглиха от нея близо 18 млрд. долара.
 
Общоизвестно е, че финансовият колапс на Bear Stearns, както и огромните отписвания на активи от балансите на други големи инвестиционни банки, се дължат на кризата в ипотечния сектор в САЩ и свързаните с него хибридни финансови инструменти.
 
От една страна, може би причините за финансовата криза, която повлече Bear Stearns, се дължат на непремерен риск, или което е същото – на лош риск мениджмънт. От друга страна обаче, както бившият шеф на Федералния резерв на САЩ, написа в статия за Financial Times, “проблемът е, че по-голямата част от колебливото пазарно поведение (кризите) е резултат не от подценен риск, а поради това че неучаствайки в текущата еуфория (експанзия), пазарните участници ще изгубят пазарне дял (конкурентоспособност)”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 07.09.22 г.
fallback