fallback

Преглед на печата за 22 март

09:38 | 22.03.08 г.

Работодателите искат да уволняват по-лесно
 
в. Сега
 
Работодателите настояват за промени в трудовото законодателство, които да им позволяват по-лесно прекратяване на договорите на неподходящите служители и за отпадане на "кухата" забрана за извънредна работа. Това стана по време на дискусия за гъвкавите форми на пазара на труда.
 
"В момента шефовете трудно наемат хора от т.нар. рискови групи - продължително безработни, майки с деца, младежи до 29 г. и хора в предпенсионна възраст, защото няма механизъм, с който да ги освободят от работа, ако се окажат недостатъчно добри за заеманата позиция", обясни зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. "За да отстраниш човек, който не ти върши работа, трябва да посочиш конкретна причина, която рядко издържа в съда. Строгото ни законодателство има лош ефект върху пазара на труда, а той трябва да става все по-гъвкав", допълни той.
 
Икономиката ни била близо до върха си
 
в. Сега
 
Българската икономика е близо до най-високата си точка. Забелязват се някои признаци на прегряване, но това е изцяло в реда на нещата. Това заяви вчера Петър Чобанов, директор на правителствената Агенция за икономически анализи и прогнози, която е към финансовото министерство.
Икономиката се движи циклично и сега е на една от най-високите точки на настоящия цикъл, каза икономистът. Това обаче не означава, че като се достигне върхът, растежът ще се забави или ще спре. Най-вероятно икономиката ще произвежда повече от търсенето и в средносрочен план прегряването ще изчезне, обясни Чобанов. В момента ситуацията е обратната - търсенето е по-голямо от производството заради покачването на доходите на населението. Заплатите са се увеличили реално с 10% през миналата година, сочат данните на МФ. Това стимулира и търсенето на кредити за покупка на жилища. Бизнесът също разчита на внос на голямо количество инвестиционни стоки, което също задълбочава голямата дупка във външната търговия.
 
Индийци наемат 1000 наши IT специалисти
 
в. Стандарт
 
Индийската компания "Съдърланд" ще инвестира в България 19 милиона долара и ще разкрие повече от 1000 работни места. Интересът към страната ни е провокиран от резултатите на проучване на пазара в Източна Европа. Според него сме на първо място в Европа и на 9-о в света като дестинация за инвестиции. От предварителното проучване на индийската компания става ясно, че България е пета в света по наличие на качествени IT специалисти. До няколко дни в София ще бъде открит офис, където ще работят 200 компютърни специалисти. Те ще обслужват световноизвестни компютърни фирми, с които си сътрудничат индийците. В Русе "Съдърланд" ще търси офис площи от 5000 кв. м, където да изградят свое представителство. На среща със зам.-кмета на Русе Александър Неделчев мениджърът на индийската компания Моин Кази вчера беше категоричен, че в дунавския град ще бъдат разкрити 200 работни места. Заплатите ще бъдат между 650 и 1200 евро.
 
Въглищата поскъпват с 15%
 
в. Стандарт
 
Изкупната цена на лигнитните въглища да се повиши с 14,9% поиска ръководството на "Мини "Марица-изток" от ДКЕВР. Това можело да стане или от 1 април или най-късно до 1 юни. Интерес към българските лигнитни въглища въпреки високото им пепелно съдържание и влажност проявила мощната гръцка компания PPC, каза шефът на мините Иван Марков. До 2-3 месеца ще бъде избран консултант за новата четвърта ТЕЦ в "Марица-изток", обяви още Марков.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
fallback