fallback

Инвестициите в промишлеността приоритет за региона на Варна

В Агенцията за предприемачество и иновации във Варна днес заработи Регионален инвестиционен център

18:58 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българската агенция за инвестиции e сертифицирала 13 инвестиционни проекти във Варна, а за цяла България броят им е 99, като в тях са вложени 20 млрд. лева. Това каза в морската столица Георги Алипиев, експерт по иновационно и правно обслужване в агенцията.

Според Георги Алипиев във Варна и региона приоритет имат инвестициите в промишлеността и тези проекти ще се насърчават с предимство. Също така ще се подпомагат проекти, свързани с внедряване на високотехнологични дейности и използване на иновации. Алипиев смята, че фирмите, които работят у нас, са заинтересовани от страната ни, защото плащат най-ниските консултантски разходи в Европа. Това предполага още по-голям инвеститорски интерес, допълни Алипиев. Според него туризмът е достатъчно добре развит и съществува изключително голям интерес към него.

Законът за насърчаване на инвестициите предвижда най-вече облекчения и преференции за инвеститорите във високотехнологични дейности в индустрията и в услугите, а по-големите инвеститори се ползват от съкратени срокове на административно обслужване и финансово подпомагане за обучение на младежи до 29-годишна възраст. В Агенцията за предприемачество и иновации във Варна днес заработи Регионален инвестиционен център. Той ще предлага безплатни засега обучения, бизнесконсултации за малки и средни предприятия, правна информация, посредническа дейност и ще предоставя информация за инвестиционни оферти и промоции. Целта е привличане не само на регионални, но и на чуждестранни инвестиции. Чрез предоставяне на информация за общините и техният потенциал на тези, които се интересуват от инвестиции в региона ще се насърчи и развитието на икономиката в него, смятат работещите във варненския инвестиционен център.

Стартиралият днес проект е факт благодарение на варненските общини Аксаково и Белослав, които спечелиха проект по програма ФАР за развитие на публично-частното партньорство и повишаване конкурентоспособността на българските предприятия. Бюджетът по проекта е 26 000 евро, като финансовото обезпечение по ФАР е 90%. Началото е поставено през 2006 г., а продължителността е 16 месеца. Асоциирани партньори по проекта са неправителствените организации ГИС-Трансфер-Център, както и Стопанската камара, Туристическата камара и Българската морска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 10.09.22 г.
fallback