fallback

Обявяват публично от 2009 получателите на селскостопански субсидии от ЕС

До 30 април 2009 г. пълното наименование и община на всеки получател ще бъдат публикувани интернет страници

14:59 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Приетите днес от Европейската комисия (ЕК) нови правила относно евросубсидиите предвиждат всички получатели на плащания от ЕС за селскостопанска дейност и за развитие на селските райони да бъдат обявявани публично в подробности, съобщиха от представителството на ЕК в България.
 
До 30 април 2009 г. пълното наименование и община на всеки получател ще бъдат публикувани ясно и хармонизирано на управлявани на национално ниво интернет страници, снабдени с опция за търсене, което ще направи обществено достояние сумите, получени от граждани и фирми. Сумите ще бъдат разпределени по директни плащания на земеделските стопани и други мерки за подпомагане.
 
По линия на политиката за развитие на селските райони, която се финансира съвместно от ЕС и националните правителства, информацията ще обхваща едновременно средствата от ЕС и тези от правителството. Тя ще бъде предоставяна ежегодно също не по-късно от 30 април, като ще се отнася за предходната финансова година и ще трябва да остане на интернет страницата две години след датата на първоначалното й публикуване.
 
Освен това ЕК ще има своя собствена интернет страница с препратки към всяка от националните страници.
 
„Това са парите на данъкоплатците, затова е от голямо значение хората да знаят къде се харчат те“, е заявила днес Мариан Фишер Бьол, еврокомисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони. По думите й „прозрачността би следвало също така да подобри управлението на тези фондове, като засили обществения контрол върху използването на парите”.
Предвид различията в организацията и устройството, всяка отделна държава-членка на ЕС ще реши самостоятелно на кого да възложи създаването и поддържането на националната интернет страница. Ако имат желание, държавите-членки могат също така да публикуват и по-подробна информация.
От ЕК припомнят, че приетият през 2006 г. нов Финансов регламент определя принципа, според който държавите-членки трябва да осигурят публикуването на списък с всички получатели на каквито и да е средства от ЕС по селскостопанска линия или по линия на развитие на селските райони за всяка финансова година. Приетият днес регламент на комисията определя подробностите около въпросното публикуване, след като през ноември бе постигната договореност в рамките на Съвета по основното съдържание.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 27.08.22 г.
fallback