fallback

С над половин милион лв. намалява бюджетът на община Карлово за 2008

Малко над 10 млн. лв. са приходите от делегираните от държавата дейности, които съставляват 35% от рамката на бюджета

17:20 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

С 536 хил. лв е по-малък бюджетът на община Карлово за 2008 г. спрямо предходната 2007. Финансовата рамка за 2008 г. е 28,923 млн. лв, с два основни приоритета – образование и капиталови разходи.
Малко над 10 млн. лв. са приходите от делегираните от държавата дейности, които съставляват 35% от рамката на бюджета. Над 18,776 млн. лв са заложени като дейности с местен характер. За образование са предвидени 7,66 млн лв, което прави 45% от бюджетните кредити, обясни ресорният заместник-кмет Ганчо Караджов.
Увеличени са субсидиите за детски ясли, домашен социален патронаж, дома за възрастни с умствена изостаналост в Баня и дома за сираци в Калофер. За четирите кметства на самостоятелен бюджет (Калофер, Клисура, Баня и с. Розино) са отделени над 577 хил. лв, а за останалите 22 кметства – 419 хил. лв.
За екологични обекти през годината са предвидени 4,49 млн. лв. От тях 3 млн. ще бъдат вложени в изграждането на пречиствателна станция в Карлово, 1 млн. лв. са заделени за подмяна на водопроводната мрежа в източния карловски квартал, а 490 хил. лв. ще струва довършването на третия етап на канализацията в село Розино.
262 хил. лв са предвидени за ремонт на улици и междуселищни пътища.
Общо за капиталови разходи ще бъдат изхарчени 11,8 млн лв, в които се включва и остатъкът от парите за депонирането на софийския боклук.
Просрочените неразплатени разходи са в размер на 2,45 млн. лв., съобщи кметът Найден Найденов. Това налага общината да разработи оздравителна програма, която включва изтеглянето на безлихвен заем от Министерство на финансите в размер на около 2 млн лв. Общината ще бъде включена и в оздравителната програма на Националното сдружение на общините, в която са предвидени 10 млн. лв. за общините в най-тежко финансово състояние. Карлово се намира на трето място в черната класация по общински дългове след Перник и Видин.
“Бюджетът за 2008 г. е добре балансиран. През второто полугодие се очаква да излезем от затрудненото финансово състояние”, коментира кметът Найденов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 12.09.22 г.
fallback