fallback

Енемона изпрати проба на въглищата в Лом за САЩ

По предварителни данни на компанията находището има потенциал за енергиен комплекс с инсталирана електрическа мощност от 350 до 400 мегавата

13:35 | 17.03.08 г.

Енемона АД изпрати първата проба от 500 килограма лигнитни въглища от проучваното от компанията находище в гр. Лом до центъра за изследвания на околната среда и енергетиката към Университета в Северна Дакота, САЩ (Energy Environmental Research Centre – EERC), съобщиха от компанията.
Целта на изследванията, които се провеждат в EERC, е да се определят характеристиките на ломските лигнити в условията на изгаряне в кипящ слой и газификация в кипящ слой, за да се определи технически най-подходящата технология за икономически най-ефективното оползотворяване на конкретните запаси. На база изследванията ще се определи оптималното гориво и технология за комбиниран цикъл със газификация на ломските въглищата при който ще има вредни емисии в рамките на нормите.
Енемона АД подписа договор с EERC в края на февруари т.г. за провеждането на лабораторни анализи и тестове (подробно охарактеризиране на лигнитите, базисни тестове за газификация в реактор с кипящ слой, базисни горивни тестове в реактор с кипящ слой, 200 часов експериментален газификационен тест в демонстрационен мобилен реактор).
Според договора с EERC, резултатите от всички изследвания ще бъдат готови до 30 септември 2008 г., което е съобразено с работната програма по проекта и е от съществено решение при взимане на решението за регистрация на търговско откритие от Енемона АД.
Бюджетът на проекта възлиза на 585 699 долара, от които 34% ще бъдат предоставени като грант от Министерството на енергетиката на САЩ по съвместно спонсорирана изследователска програма.
Енемона АД е в процес на изпълнение на работна програма съгласно разрешение за търсене и проучване на подземни богатства – твърди горива в площ „Момин брод” на Министерство на икономиката и енергетиката от септември 2007 г. Предвид изучеността на територията за проучване, е предвиден детайлен анализ на характеристиките на лигнитните въглища, който да изследва ефективността им при екологосъобразно изгаряне в следствие на новите постижения в тази насока.
По предварителни данни на компанията находището има потенциал за енергиен комплекс с инсталирана електрическа мощност от 350 до 400 мегавата и експлоатационен срок до 50 години.
До момента акциите на Енемона губят 4,87 на сто до 17,79 лева като по позицията минаха 14 493 лота.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 11.09.22 г.
fallback