fallback

Преглед на печата за 17 март

07:54 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Мая Георгиева, изпълнителен директор на ПИБ:
Нормално е към банка като нашата да се проявява интерес
в. Дневник
 
С проявявания интерес от чужди банки ли си обяснявате информациите, че  банката се продава? Има дори конкретни имена на кандидат-купувачи.
 
- Да, с това си го обяснявам. Не може да няма интерес към една от двете български  банки сред 10-те най-големи в страната. Но дори и чуждите ни партньори смятат, че трябва да има поне една българска банка сред големите на пазара, която да работи с българския бизнес. Що се отнася до конкретни имена, ако имате предвид това на Пиреос банк, го чувам вече няколко години. Все още не са ни купили. Мога да ви кажа  и още много други имена, които чувам.
 
Тоест не се предвижда продажба на банката в обозрим период?
 
- Не, не се предвижда.
И най-богатият Митал поискал "Кремиковци"
в. Сега
 
Сред кандидатите за "Кремиковци" се е наредил още един участник - "Арселор Митал", притежавана от Лакшми Митал, най-богатият член на известната фамилия. Това съобщи вчера министърът на икономиката Петър Димитров вчера във Варна. Желанието на стоманения крал да придобие контрола върху дела на брат си Прамод Митал в "Кремиковци" е заявено с писмо от 12 март, адресирано до премиера Станишев. "Арселор Митал", която притежава заводи в цял свят, е производител №1 на стомана на планетата.
 
Брюксел: София не прави нищо по критиките ни
в. Дневник
 
София е получила предупреждения, че е възможно да бъдат спрени средства от предприсъединителните фондове още в края на миналата година. Докато в Европейската комисия продължават да недоумяват защо въпреки това не са били взети адекватни мерки, българските власти свеждат проблема до "недостатъчно резултатна комуникация". В интервю пред "Нова телевизия" в неделя президентът Георги Първанов също нареди "нарушената комуникация" сред причините за спрените европари и се обяви за по-голям контрол, пълна прозрачност, включително обявяване в интернет на всички проекти, финансирани със средства от ЕС. От Еврокомисията обаче обясниха, че най-важни са действията срещу корупционни практики и нарушения, а не кореспонденцията.
 
През ноември и декември Главна дирекция "Разширяване" на Европейската комисия е изпратила предупредителни писма до министерството на финансите, научи "Дневник". Те алармирали за същите слабости в управлението на европейските средства, които бяха посочени и от шефа на дирекцията Майкъл Лий при спирането на средствата. Още тогава комисията обърнала внимание, че ако не бъдат предприети действия, ще следва санкция. Тази информация беше потвърдена от говорителя на "Разширяване" Кристина Наги.
 
Зам.-министър с две имена крие бордове
в. Стандарт
 
Проверка на зам. външния министър Феим Чаушев започват Сметната палата и родното ФБР, съобщиха за "Стандарт" източници от двете институции. Те ще нищят верни ли са данните от имотната декларация на Чаушев. Повод за проверката е разкритието, че Чаушев се подвизава под две имена. Едното му е, откакто е влязъл във властта като заместник-министър. С другото обаче - Петър Юриев Чаушев, той участва в 4 търговски дружества като акционер или като член на управлението. Едното от търговските дежурства е известният туристически комплекс "Дюни".
 
Студентските общежития стават частни
в. Стандарт
 
Студентските общежития ще стават частни. Държавата обмисля да предложи стопанисването на блокове на частници. Отдаването ще бъде на принципа на публично-частното партньорство. Една от основните идеи на просветното ведомство е бизнесмени да вземат на концесия студентските блокове, да ги ремонтират и поддържат, а в замяна да прибират по-голямата част от наемите на бъдещите висшисти. Договорите за стопанисване на стаите ще се сключват за период от поне 20-30 години.
 
БНТ пуска втора национална програма
в. Дневник
 
Близо десет години след закриването на "Ефир 2" БНТ ще има нова национална програма, съобщи генералният директор Уляна Пръмова. Пускането на втория канал е замислено да съвпадне с олимпиадата в Пекин, която се открива на 4 август. Така БНТ ще има възможност да покаже на зрителите всички програми, за които има права, но няма време да бъдат излъчени по Канал 1. Освен олимпийските игри такива са и всички големи спортни събития в България, за които правата са на БНТ. "Ние снимаме тези състезания, подаваме сигнала към чуждите оператори, а реално българските зрители няма как да ги проследят", обясни Пръмова.
Не се очаква шофьорските курсове да стигнат 1000 лева
в. Новинар
 
Цената за шофьорски курс от 1000 лева е спекулативна, дори след лятото няма да има такова поскъпване. Това коментираха за "Новинар" инструктури. По думите им никоя фирма не би рискувала да вдигне толкова цените, защото няма да има клиенти. В момента курсът струва около 500-600 лева. Някои от фирмите признаха, че ще има увеличение, но в рамките на около 100 лева.
И комисар Кунева се обърква от сметките си за ток
в. Новинар
 
Сметките за вода, ток, телефон са неясни за потребителите и те не могат да разчетат необходимата им информация от тях. Това е мнението на българския еврокомисар Меглена Кунева, която откри вчера изложба на опасни стоки, посветена на Деня на потребителя - 15 март. Аз също не мога да разчитам сметките си, призна Кунева. Според нея трябва да се въведат еднакви изисквания за бележките за комунални услуги.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 27.08.22 г.
fallback