fallback

Преглед на печата за 15 март

09:32 | 15.03.08 г.

По 200 лв. помощи за фермерите
 
в. Стандарт
 
Фермерите ще получат по 200-220 лв. на хектар. За 2008 г. субсидията за стопаните по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) заедно с националните доплащания по всяка вероятност ще бъде 200-220 лв./ха. Това заяви министърът на земеделието Нихат Кабил на последното заседание на парламентарната земеделска комисия. За 2007 г. по схемата са платени за общо 37 хил. хектара над 275 млн. лв. Парите от схемата за единно плащане са по програмата за развитие на селските райони. Новата кампания за подаване на заявления по СЕПП започна на 1 март и продължава четири месеца.
 
Сигурността в БДЖ минава през по-скъпи билети
 
в. Сега
 
Безопасността на пътниците, гарантирана с нови пътнически вагони, със сигурност ще оскъпи и цената на жп билетите. Това стана ясно от първата медийна изява на новия шеф на БДЖ Христо Монов.
Той допълни, че държавната компания ще изпрати писмо до транспортното ведомство за отпускане на средства за закупуване на нови вагони и изрази надежда, че правителството ще го одобри. "Нормално е, когато се предлага по-добро качество, да се искат и по-високи цени", каза той. Кога и с колко ще поскъпнат билетите засега не е пресмятано. Със сигурност обаче предстои вдигане на цените на товарните превози, каза Монов.
 
Изнасяме 200 мегавата ток за Албания
 
в. Стандарт
 
България изнася 200 мегавата електроенергия за Албания. Комисията по енергийно регулиране на Албания обяви, че е осигурена 450 мегавата електроенергия от България, Италия и собствени източници за задоволяване на енергийните нужди в пиковите часове. За нощните натоварвания на мрежата договореният внос от България е 200 мегавата, а от Италия - 150 мегавата.
 
Кабил оправда замените с европарите
 
в. Сега
 
Аграрният министър Нихат Кабил категорично заяви, че ще продължи да разписва сделките, чрез които държавата дава свои земи в замяна на частни. Мотивът е, че чрез тези сделки фермерите уедряват разпокъсаните си парчета земя и така могат ефективно да инвестират в нея и да печелят субсидии от ЕС.
От публикуваните на сайта на агроведомството заменки обаче личи, че при редица от тях държавна земя близо до морето се получава от частни лица срещу ниви от вътрешността на страната. Най-често веднага се сменя предназначението на земята и върху нея се строи.
 
Екоактивисти излизат на протест срещу незаконните строежи в Рила
 
в. Дневник
 
Екоактивисти от 10 града в страната излизат едновременно на протестни акции в 13 ч. днес срещу незаконното строителство в Националния парк "Рила". Кампанията е организирана от неправителствената коалиция "За да остане природа в България". Шествия на недоволните природозащитници ще има в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Шумен, Казанлък, Велико Търново, Силистра, Стара Загора и Карлово.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 01.09.22 г.
fallback