fallback

До месец предстои нова проверка на българската авиация

Изводите от проверката ще бъдат решаващи за взимането на решение за внасяне на предложение за отстраняване на предпазната клауза срещу авиацията

14:45 | 14.03.08 г.

До средата на следващия месец ще бъде извършена нова проверка на българската авиация от страна на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) и на Европейската комисия, изводите от която ще бъдат решаващи за взимането на решение за внасяне на предложение за отстраняване на предпазната клауза срещу нея, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.
„Очакваме предпазната клауза да бъде вдигната, защото българската страна ще положи всички усилия, за да изпълни европейските изисквания за безопасност“, е заявил министърът на транспорта Петър Мутафчиев след срещата със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро, цитиран от пресцентъра.
По време на срещата са били коментирани усилията за отстраняване на критичните бележки, направени при въвеждането на предпазни мерки, положени от страна на Гражданската въздухоплавателна администрация.
Според Мутафчиев в България има готовност да бъде изпълнен плана за действие за преодоляване на проблемите, одобрен от EASA.
Клаузата беше наложена срещу българската авиация малко преди страната ни да стане член на Европейския съюз. Тя забранява полетите на наши самолети между различните летища на страните от Европейския съюз. Без специално разрешение самолетите ни могат да извършват полети само от български летища до тези на ЕС.
В края на миналата година Баро прогнозира, че въпросът за отпадането на клаузата за авиацията ще бъде решен до половин година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 28.08.22 г.
fallback