fallback

След два дни обявяват новия директор на БДЖ

До няколко дни би трябвало да е готов и цялостният доклад на следствието във връзка с трагичния железопътен инцидент с влака София-Кардам

12:28 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

В петък официално ще бъде обявено името на новия директор на БДЖ ЕАД, каза пред журналисти в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

От тази дата е и официалното освобождаване от длъжност на все още действащия директор на компанията Олег Петков. До няколко дни би трябвало да е готов и цялостният доклад на следствието във връзка с трагичния железопътен инцидент с влака София-Кардам, който ще покаже дали причината за пожара е техническа, или друга. Към момента е известно, че в някои вагони е имало само един пожарогасител.

Министърът потвърди готовността на БДЖ при необходимост от техническа експертиза на следствието да бъде предоставен същият тип вагони като тези в подпалилия се влак.

По думите на Мутафчиев идването на представители в България на Европейската железопътна агенция може да помогне не само на нашите железници, но и изводи от този инцидент да се ползват и от други железници в Европа, „тъй като той е специфичен“.

На въпрос на Investor.bg във връзка с очакваното отпадане на предпазната клауза за българската гражданска авиация, която не позволява на наши самолети между различни летища в страните от ЕС без изрично разрешение, Мутафчиев отговори, че утре в Брюксел ще разговаря и по този въпрос с комисаря по транспорта Жак Баро. По думите на министъра България е изпълнила всички основни изисквания за тази клауза, но той, без да е разговарял с комисаря, не може да се ангажира към момента с конкретни срокове, още повече че и при положително разрешение, е необходимо и технологично време за отпадане на клаузата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 03.09.22 г.
fallback