fallback

Поне 1 млрд. евро годишно трябва да отделяме за пътища, за да настигнем ЕС

През миналата година за пътна инфраструктура са изразходвани 350 млн. евро

14:58 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Около 10 млрд. евро ни трябват за пътна (магистрали, пътища първи, втори и трети клас) и железопътна инфраструктура до 2015 г., за да постигнем нивото на пътищата в Европейския съюз (ЕС), сочи доклад на министерството на транспорта, представен на конференция в София.

Средно годишно изразходваните средства за строителство и рехабилитация на пътища би трябвало да са 1,312 млрд. евро, а ако изразходваме по-малко от 1 млрд. годишно, ще изостанем.

В посочената сума влизат и средствата по оперативна програма (ОП) „Транспорт”, които са малко над 2 млрд. евро, както и средствата по проекти, реализиращи се чрез публично-частно партньорство.

През миналата година за пътна инфраструктура са изразходвани 350 млн. евро.

Първият проект, който ще стартира по ОП „Транспорт” е за строителството на връзката между магистрала „Хемус” и Софийския околовръстен път и е с индикативна стойност 32 млн. евро. Договорът по него се предвижда да се подпише другия месец, а срокът на изпълнение е две години. Следващият проект, който е в най-напреднала фаза, е за строителството на магистрала „Марица” до 82-ри км, който е разделен на 4 лота. Подготовката на тръжната процедура ще завърши до края на годината.

Към 1 януари 2008 г. в страната ни има изградени 450 км магистрали и 2696 км пътища първи клас. Предвижда се 2010-2011 г. да се въведе електронно таксуване при преминаване на автомобилите по магистралите, а винетките тогава вече ще са отпаднали, посочват от министерството.

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” към момента има неразплатени средства по завършени през миналата година проекти в размер на около 90 млн. лв., каза пред журналисти директорът на фонда Милош Поцков. Тези средства по всяка вероятност ще се изплатят до края на април. Отделените за разплащанията на фонда в края на миналата година от бюджетния излишък 240 млн. лв. са изплатени на фирмите изпълнители до 31 декември 2007 г., каквито са били изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 31.08.22 г.
fallback