fallback

Според МРРБ няма проблеми със замразените проекти по ФАР

Става дума за три проекта, по които всъщност няма нередности, по думите на зам.-министъра на регионалното развитие

15:46 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Във връзка със забележки на Европейската комисия е спряно разплащането по три договора по три проекта по програма ФАР, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) управлява 18 финансови меморандума по програма ФАР, които са във връзка с 50 проекта и 492 договора по тях, поясни той. Общата стойност на проектите е 194 млн. евро, от които до момента са изплатени 82 млн. евро и остават 112 млн. евро.
Първият от трите проекта се отнася за закупуване на 40 пожарни автомобила със съответното специализирано оборудване, включително облекло за пожарникарите. Забележката на ЕК касае закупуването на т.нар. импулсни пушки за пяна, чиято стойност е общо 240 хил. евро., т.е. 3 на сто от цялата стойност на договора.
Въпросните пушки в крайна сметка са доставени, но не от избраната първоначално германска фирма, а от унгарска фирма, което според комисията не е редно. Според Михалевски става въпрос за недоразумение между поддоставчици и по думите му проблем всъщност няма, след като стойността и параметрите на поръчката са едни и същи.
Вторият договор се отнася за строежа на три пречиствателни станции в Родопите. Той е сключен през ноември 2003 г., но строителството му не е започнало до октомври 2005 г., когато Михалевски поема поста си, уточни зам.-министърът. По думите му под негово ръководство реализацията на проекта е започнала с ускорени темпове, като целта е била станциите да бъдат построени за 16 месеца с два-три месеца пробен период.
Немската фирма, която е основен изпълнител обаче, е обявена в несъстоятелност малко преди завършването на обекта. Наложило се е бързо предоговаряне по Закона за обществените поръчки с българските фирми подизпълнители, обяснява Михалевски.
Съответните суми са били изплатени на подизпълнителите в края на юни 2007 г., когато е бил крайният срок за изплащането им. Финалният доклад за работата на станциите след необходимата проверка обаче е бил изготвен на 24 август. Според ЕК нарушението е, че парите са изплатени преди въпросния доклад, както се изисква в първоначалното задание, но от друга страна те са щели ще бъдат загубени, подчерта Михалевски.
Третият договор е свързан с техническа помощ за избор на консултант, който да изготви информация за инфраструктурата на определени индустриални зони в страната. Според първоначалното задание договорът за техническа помощ е трябвало да е на стойност до 1 млн. евро, да се отнася за 16 зони и да е със срок на изпълнение до 37 месеца.
Според ЕК има намеса на програмния ръководител (който е Димчо Михалевски) в хода на процедурата, в резултат на което са променени обхватът и цената на договора, поясни зам.-министърът. Първоначално за консултанти са кандидатствали 29 фирми, до последния етап на конкурса са достигнали 7 фирми, ЕК е съкратила броя им на 4 и в крайна сметка е избрана за консултант гръцка фирма, обясни Михалевски. Срокът по избора обаче е продължил повече от предвиденото. За да може да се извърши изпълнението на договора в определените срокове Михалевски е предоговорил с фирмата тя да извърши техническа помощ не за 16, а за 25 зони, като срокът за изпълнението е 24 месеца. Предоговорената сума се увеличава спрямо първоначалната с около 170 хил. евро, но крайната сума пак е по-малко от 1 млн. евро и е в размер на 970 хил. евро.
Михалевски подчерта, че за всичките етапи по конкурса и договарянето той е уведомявал ЕК и тогава не са му правени някакви забележки. По негово мнение около средата на април комисията ще се произнесе във връзка със спрените средства по ФАР.
В края на февруари ЕК поиска временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две изпълнителни агенции - Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите и Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ, във връзка с въпроси по конкретни проекти, управлявани от двете агенции, както и такива за общото функциониране на процедурите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
fallback