fallback

ЕК ще възобнови плащанията по САПАРД най-рано в края на май

Към началото на тази година общо по програма САПАРД са установени 83 нередности

14:25 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) ще възобнови плащанията към България по програма САПАРД най-рано в края на месец май. Това стана ясно от думите на Кай Мортенсен, представител на ЕК в България, който участваше в днешното заседание на мониторинговия комитет по програма САПАРД.
Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия е прекратила плащания за България по САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти, като санкцията се налага до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата.
Кай Мортенсен уточни днес, че междувременно ще бъде направен и своеобразен одит от представители на ЕК по САПАРД, при който ще се извърши годишното сверяване и уравняване на сметките по програмата между ЕК и България.
В края на май пък ще бъде извършена официална проверка на комисията, в резултат на която, ако се установи, че няма нередности, ЕК ще възобнови плащанията към страната по САПАРД. Междувременно България не трябва да праща към комисията нови искания за плащания по проекти по програмата.
Към началото на тази година общо по програма САПАРД са установени 83 нередности. Председателят на Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков повтори, че програмата продължава да функционира и ако има нарушения, то те са от страна на бенефициентите, а не на САПАРД.
Плащанията по програмата от страна на държавата ще продължат, като първите за тази година ще бъдат извършени след около месец. Проектите, по които плащанията са под въпрос, са на обща стойност около 41 млн. евро.
От министерството на финансите и на министерството на земеделието не коментираха какви точно проекти разследва Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и на каква стойност. Към момента проектите, които разследва ОЛАФ, са 11 на брой, като първите сигнали за финансови измами са дошли в ЕК в края на 2006, поясни представителят на комисията и, след като напоследък са постъпили нови сигнали, е предприето прекратяването на плащанията.
Към 1 януари 2008 са заявени и платени 1861 проекта по САПАРД, които са на обща стойност 1,38 млрд. лв. Субсидиите са на обща стойност 637,155 млн. лв., а възстановените средства от ЕК - близо 227 млн. евро, стана ясно още днес.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 11.09.22 г.
fallback