fallback

Приходите във вътрешната търговия с годишен ръст от 4,3% за януари

Увеличението е най-голямо в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 12,2%

16:19 | 10.03.08 г.

Приходите от продажби в сектор „Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” по предварителни данни за януари 2008 г. нарастват с 4,3% спрямо съответния месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).
Увеличението е най-голямо в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 12,2%. В търговията с автомобили и мотоциклети ръстът достига 18,2%, а в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 2,8%.
Високо повишение е отчетено и в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството – 11,5%, което се дължи на положителните темпове във всички структуроопределящи съставни дейности.
Увеличението е над средното в търговията с текстил, облекло и обувки - 21,9%, търговията със стоки за домакинството и битова техника – 17,5%, и търговията с фармацевтични и медицински стоки – 11,6%.
Търговията с храни, напитки и тютюневи изделия бележи ръст от 5,0%. От наблюдаваните дейности единствено в търговията на дребно, извършвана извън магазини, и ремонтът на домакински и битови уреди е регистриран спад - съответно 1,4 и 4,8%, но двете дейности заедно формират под 3% от обема на приходите и не оказват съществено влияние върху индекса за търговията на дребно.
Търговията на едро нараства с 1,1% и редуцира съществено общия индекс поради високото относително тегло - около 65% от обема на приходите за търговския сектор. От структуроопределящите съставни дейности високият ръст в търговията с машини и оборудване – 14,1%, компенсира незначителното намаление в търговията със суровини, материали и горива и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - съответно 0,1 и 0,6%. Търговията със стоки за домакинството отбелязва ръст от 0,8%.
Приходите от продажби през януари намаляват значително в сравнение с декември 2007 г. - 29,7%, вследствие на отрицателните темпове във всички търговски дейности. Намалението е закономерно и се наблюдава в началото на всяка година, посочват от НСИ. При търговията на едро спадът е най-голям и достига 31,8%, а в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството и в търговията с автомобили и горива - съответно 28,5 и 20,4%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 08.09.22 г.
fallback