fallback

Около 100 млрд. лв. стигнаха задълженията на фирмите от нефинансовия сектор

Около 28% от задълженията са в областта на търговията, 11% - в областта на недвижимите имоти, 10% - в строителния сектор

12:48 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

По предварителни данни около 100 млрд. лв. са задълженията на фирмите от нефинансовия сектор на икономката към 1 януари 2008, заяви по време на пресконференция председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според известните официални данни към 1 януари 2007 г. задълженията на предприятията от нефинансовия сектор са малко над 81 млрд. лв. Към 1 януари 2006 г. задлъжнялостта е била 67,02 млрд. лв. Данев посочи, че за периода от 2000 г. до началото на 2007 г. се е влошило съотношението на единица задължения към единица БВП. Докато в началото на периода това съотношение е било 1 лев задължения към 1 лев БВП, то в края му то е 1 лев задължения към 0,61 лв. БВП. Към 1 януари 2008 г. по прогнозни данни съотношението е 1 лев задължения към около 0,55 лв. БВП.

Що се отнася до структурата на задълженията според данните на БСК 27,5% (22,3 млрд. лв.) от тях са в областта на търговията, 11,1% (9 млрд. лв.) - в областта на недвижимите имоти, 10,4% (98,4 млрд. лв.) - в областта на строителството, а при транспорта и съобщенията – 9,8% (7,9 млрд. лв.). Според Данев задлъжнялостта в сектора операции с недвижими имоти е по-голяма от официалната, тъй като повечето сделки не се декларират според действителната си стойност, а по по-ниска. Вследствие на нарастване на задълженията на тези предприятия е възможно да станем свидетели на верижни фалити и затруднения в сектора, смята той. По направления на задълженията най-големи по абсолютна стойност са към доставчици и клиенти – 22,5 млрд. лв., към банки и финансови институции – 19,34 млрд. лв., към свързани предприятия – 15,02 млрд. лв. За петгодишен период назад най-голям е ръстът на задълженията към банки и финансови институции – 280%. Към свързани предприятия покачването 260%. Почти толкова е и ръстът на търговските заеми, а към доставчици и клиенти увеличението е 200%.

По думите на Божидар Данев повишението на задълженията към банки и финансови организации по принцип е положително, а още по-добре е да се увеличи делът на дългосрочните заеми, тъй като те са признак на инвестиционна активност. На въпрос на Investor.bg как според БСК би могло да се подобри настоящoто положението с фирмената задлъжнялост Божидар Данев отговори, че това може да стане чрез затягане на финансовата дисциплина и по-специално – с прилагане на разпоредбите на новия Гражданско-процесуален кодекс, който съкращава времето на решаване на съдебните процеси между фирми. Това, от своя страна, се очаква да ускори и процедурите по погасяване на задълженията им. Данев уточни още, че би могло да се извърши и прихващане на задължения между предприятия, като според него като цяло задълженията на фирмите след прихващанията биха могли да намалеят с около 30%. Той даде пример с това, че Кремиковци е един от най-големите генератори на задължения, като 60% от задълженията в металургичния сектор се падат на компанията. Един от най-големите кредитори пък е Булгаргаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 04.09.22 г.
fallback